Начало История на медицината Въпроси към Александър Опарин, свързани с теорията му за произхода на живота

Въпроси към Александър Опарин, свързани с теорията му за произхода на живота

От 1972г.

Въпроси към Александър Опарин, свързани с теорията му за произхода на живота - изображение

С разработването на теорията за произхода на живота, на Александър Опарин са поставяни не малко въпроси, на които се е опитал да даде и задоволителни отговори.

Помага ли палеонтологията в опознаване историята на развитието на живота?

"Днес палеонтолозите изследват утаечните пластове на възраст до около 4000 млн. години. В най-древните от тях все още отсъстват достоверни данни за живот, но е могла да протече абиогенна синтезе.

В no-новите пластове са намерени образувания, напомнящи на моделните лробионти, а в пластовете на възраст над 2000 млн. години - напълно достоверни остатъци от примитивни организми."

Може ли в лабораторни условия да се възпроизведе появата на живот?

"Учените се стремят да възпроизведат живота в епруветка и ако се успее в това направление, все пак това ще са модели, но те ще дадат ценна информация за същността и произхода на живота."

Разрешим ли е проблемът за произхода на живота?

"Няма да мине много време и този проблем ще бъде окончателно решен, защото досегашните успехи са повече от надеждни."

Какво значение ще има решаването на проблема?

"Решаването на този проблем има главно мирогледен характер във връзка с еволюцията на биологичния свят. Ще възникнат и практически въпроси във връзка с изкуственото синтезиране на някои вещества и моделирането на някои биологични процеси, като фотосинтезата, синтезата на белтък и други, които ще бъдат полезни за човека."

Има ли живот на другите планети?

"Появата на живота на Земята е закономерно явление на основата на еволюцията на материята. Досега не са открити признаци на живот извън Земята, но това не означва, че няма други населени с живот светове, че ние сме сами във Вселената”

Със създаване на своята теория Опарин е дал възможността за провеждане на изследвания за разкриване произхода на живота в цял свят. През 1972 година е отбелязана 50-годишнина от създаване на теорията на руския учен.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлНовиниОткритияСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпортСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиТестовеКлинични пътекиЗаведенияОбразованиеСоциални грижиПроизводителиБотаникаЛеченияАнкети