Начало История на медицината Газометри за съхранение на анестетични газове от 1860 година

Газометри за съхранение на анестетични газове от 1860 година

От 1860г.

Газометри за съхранение на анестетични газове от 1860 година - изображение

Газометрите са машини които в миналото са се използвали за съхранение и употреба на кислород за дихателна терапия, азотен оксид за анестезия или други газове. Газомерите, работещи с азотен оксид били използвани предимно в зъболекарските кабинети. Тези медицински апарати са се използвали от 1860 до около 1910 година.

Повечето газомери имали резервоар, който събирал няколко галона газ. Някои от апаратите можели да съхранят около 150 литра газови смеси.

Малкият апарат от снимката по-долу е бил построен от американската компания „American Meter Company of New York”, но той не се е използвал за медицински цели (благодарение на този апарат се е измервало нивото на природния газ за битови нужди).

 

Подобни на газомера от снимката устройства са се използвали от д-р Карл Конъл. Те са послужили като прототипи за медика, който впоследствие разработил свой деликатно калибриран анестезиометър.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/647/american-meter

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаХранене при...НовиниНаправления в медицинатаОрганизацииКлинични пътеки