Начало История на медицината Генетична връзка между исландците и индианците

Генетична връзка между исландците и индианците

Генетична връзка между исландците и индианците - изображение

Съществуват генетични доказателства, че коренните жители на Исландия са генетично смесени с предколумбовите жители на Европа, американските индианци и викингите. Оказа се, че викингите определено са посещавали Америка, много преди Новият свят да бъде открит за европейците. Генетични изследвания, направени на няколко исландски семейства разкриват, че сред предците на "модерните викинги” има гени, характерни не само за древните европейци, но и за представителите на коренното население на Северна Америка. Резултатите от любопитното генетично изследване са публикувани в списанието „American Journal of Physical Anthropology”.

Официално се смята, че първите хора са дошли в Америка през 25-то хилядолетие преди Христа. Именно тогава предците на съвременните индианци заселват континента, пристигайки от райони, част от  Далечния изток, посредством Беринговия проток, свързващ двата континента.
Надеждни доказателства считат за правдоподобно, че връзката между Стария и Новия свят е направена за пръв път от норвежките викинги, предвождани от Лейф Ериксон през X век, около 1000 година. Северняците вероятно продължават с пътешествията си до края на XIV век.
С развитието на науката се появяват нови изследователски методи, допълващи анализите на хрониките, легендите и археологическите обекти, касаещи историята на расообразуването и човешките миграции.
Неотдавна, с помощта на ДНК анализ е направена карта на миграциите на големи исландски групи от хора. В тяхната ДНК са открити следи от европейците, които са посещавали Америка..

Изследването се провежда на няколко етапа. На първо място, учените изследват родословието на голяма група от съвременни исландци и установяват, че около 80 души от четири съвременни семейства са потомци на хора, които са живели в Исландия през 1710 година. Любопитно е, че сред тези хора има носители на неизвестен до тогавашния момент вид митохондриална ДНК, наречена C1e. Характерна нейна особеност е близкото родство с митохондриалната ДНК тип C1, типична за американските индианци. Става ясно и, че 11 съвременни исландци са носители на митохондриалната ДНК характеристика на американските индианци.

Впоследствие се доказва генетичното родство с народите от Британските острови и Скандинавия, което не е толкова голяма изненада.
В митохондриите ("електроцентралите" на клетката) се съдържа само малка част от ДНК. Най-голямата част от генетичния материал се съхранява в ядрото, където попадат гените на майката, бащата и детето. За разлика от ядрената, митохондриалната ДНК попада в яйцеклетката непроменена, като тя е „наследство” по майчина линия и промените в структурата й могат да бъдат само резултат на случайни мутации. И така, първият заселник, който е пристигнал в Стария свят вероятно е жена, живяла няколко века преди 1710 година.Авторите на изследването твърдят, че: "Тъй като населението на острова, живяло в началото на второто хилядолетие на практика е изолирано, логично е да се предположи, че тези гени са принадлежали на представител на американските индианци, който е пристигнал в Исландия заедно викингите около 1000 година”. Това би превърнало викингската експедиция, водена от Лейф Ериксон в Америка в реално историческо събитие.

Това любопитно проучване, търсещо важни за историята на расообразуването детайли, е проведено от Института за биологичната еволюция (Барселона), заедно с исландската компания „Decode Genetics” (Рейкявик), която е реалният собственик на база генетични данни за населението на Исландия. За да разкрият тайните на миналото, учените се стремят да се сдобият с данни, нужни за проучване и анализ на генома на голямато група от хора от региона, за които се счита, че са "потомци на индианци". Те живеят в близост до ледника Ватнайокул, разположен в южната част на Исландия.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.gazeta.ru/science/2010/11/20_a_3441597.shtml

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаНовиниЛайфстайлНормативни актовеЛюбопитноСнимкиИзследванияПсихологияСпортСпециалистиАлт. медицинаЛеченияБотаникаЗдравни съвети