Начало История на медицината Грете Бибринг и ролята й за развитието на психиатрията отвъд Океана

Грете Бибринг и ролята й за развитието на психиатрията отвъд Океана

От 1899г.

Грете Бибринг и ролята й за развитието на психиатрията отвъд Океана - изображение

По думите на неин колега, Грете Лехнер Бибринг се превърнала в доайен на бостънската психиатрична общност в САЩ. Макар и субективно, това мнение съвсем не било преувеличено. Не е случайно, че през 1961-ва тя се оказала сред малкото жени лекари, преборили се за пълноправно професорско място в медицинското училище в Харвард. А през 1946-та дамата била назначена за ръководител на психиатричното отделение на бостънската лечебно заведение "Boston's Beth Israel Hospital".

Грете била родена във Виена през 1899-та, в еврейско семейство. Още в юношеска възраст момичето се вдъхновило от идеите на небезизвестния Зигмунд Фройд, свързани с психоанализата. Затова през 1918-та, без дори да се замисля много-много, Лехнер кандидатствала и била приета да учи медицина във Виенския университет. Много скоро младата жена се убедила, че е повече от необходимо в медицинската практика да се инкорпорират различни психоаналитични практики – убеждение, което щяло да се "вплете" и в по-късната й професионална дейност. През 1922-ра тя се омъжила за Едуард Бибринг – неин колега от виенското Фройдистко психоаналитично общество, взимайки неговата фамилия. Освен в живота, двойката си партнирала и в кариерния път, утвърждавайки заедно фундаменталната роля на психоаналитичните идеи и понятия в психиатричната теория и практика.

През 1938-ма, след окупирането на властта от нацистите, семейството Бибринг емигрирало в САЩ, установявайки се в Бостън. Именно в Страната на неограничените възможности Грете Бибринг получила възможността да покаже на какво е способна, отдавайки се на изключително успешна медицинска кариера, продължила до смъртта й през 1977-ма. В няколко последователни години австрийката служила като президент на бостънската психоаналитична общност и институт, както и на Американската психоаналитична асоциация. Лекарката била отдадена и в преподавателските си изяви, тя всячески се опитвала да обяснява сложни схващания с ясни и разбираеми понятия. Тя страстно подкрепяла идеята, че успешната здравна грижа изисква лекар, който да познава личността и психологичните нужди на пациентите си. Грете постоянно се стараела да привлича вниманието върху здравословните проблеми, покосяващо жените, и провела новаторско проучване върху психологическите ефекти, свързани с бременността.

Като оставим настрана кариерата й, любопитното е, че Грете била страстен кулинар и съхранявала в дома ми стотици готварски рецепти.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_33.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиНормативни актовеСпециалистиПсихологияНаправления в медицинатаЛайфстайлЗаведенияЛюбопитно