Начало История на медицината Гръко-римски символи на медицината

Гръко-римски символи на медицината

От -100г.

Гръко-римски символи на медицината - изображение

Змиите са познати на медицинските историци като повелителки на изцелението заради присъствието им в медицинския кадуцей (жезъл с две преплитащи се змии), използван от Хермес. Кадуцеят е възникнал като медицински символ през Втората световна война, когато лекарите са искали примирие от своите противници. Асоциацията му с медицината може да се проследи назад във времето, в което са живели древногръцките лечители. Елините са считали, че именно змията е животното, присъствало и на жезъла на бога-лечител Асклепий.

Тоягата, с която се е придвижвал Ескулап (Асклепий) често е била бъркана с кадуцей. Вероятно и двата символа са бил асоциирани с негласната молба за военно примирие. Въпреки това, върху жезъла на Асклепий е имало само едва увита змия. Това е и причината змията да бъде считана от класиците като истинския символ на медицинската професия.Статуята от снимката илюстрира казаното по-горе. Тази статуя на Асклепий датира от първи век преди Христа.

Змията е символ на изцелението още от праисторически времена. Животното е асоциирано с регенерацията и лечението, тъй като древните изследователи вероятно са наблюдавали процеса на смяна на змийската кожа. Тъй като влечугите нерядко са били използвани и в лечебните ритуали в храмовете на бога-лечител, вероятно това е и причината Асклепий да е изобразяван с повече от една змия.

Змиите са използвани също така и в Италия като част от поклоненията, извършвани в семействата. Всяко домакинство, притежаващо олтар или „lararium” имало специално място, където присъствали семейните закрилници.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/icons/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛайфстайлСнимкиЛичностиЛюбопитноРецептиКомпании и организацииНаправления в медицинатаОткритияЗдравни съветиНовиниПсихологияТестовеАлт. медицинаБотаникаВидеоСпортНормативни актовеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиОрганизацииСоциални грижиОбразованиеПроизводителиЛечения