Начало История на медицината Дебора Пауъл и ролята й за развитието на патологията в САЩ през 20 век

Дебора Пауъл и ролята й за развитието на патологията в САЩ през 20 век

От 1965г.

Дебора Пауъл и ролята й за развитието на патологията в САЩ през 20 век - изображение

"Станах лекар по няколко причини. Първо, в гимназията ми беше изключително приятно да изучавам природните науки, особено биологията. Имах желание да стана медицинска сестра или учител, тъй като се интересувах от здравеопазването и исках да правя нещо полезно, което да оказва помощ и подкрепа на хората. В крайна сметка реших, че кариерата на лекар би могла да се окаже по-голямо предизвикателство. Бях сигурна в това си убеждение още от времето, когато бях в гимназията, а след това - не се отрекох от него и в колежа" -  твърди в свое интервю доктор Дебора Пауъл.

Като декан на медицинския университет в Канзас (към неговата структура функционира и медицинско училище), д-р Дебора Е. Пауъл учредява "Professionalism Initiative", насърчаваща здравните работници да се придържат към "запазването на медицинския професионализъм, който не само обхваща науката и технологиите, но и грижите за пациентите".

Факти за биографията на д-р Пауъл

Дебора Пауъл е родена през 1939 г. в Лин, Масачузетс. Завършва с отличие бакалавърската си степен по латински и английски език в колежа "Radcliffe College", след което прекарва една година в школата по медицина в университета "University of Gothenburg School of Medicine" в Швеция. Тя защитава докторската си степен по медицина в Университета "Tufts University School of Medicine" в Бостън през 1965 г. Завършва специализацията и стажа си по патология в медицинския център "Georgetown University Medical Center", последвани от тригодишна специализация в отдела по патологична анатомия в националния онкологичен институт ("National Cancer Institute's Pathologic Anatomy Branch"). Д-р Пауъл е асистент, а след това - доцент в Джорджтаун, преди да заеме поста на директор по диагностична патология в университета "University of Kentucky" през 1976 г. По време на преподавателската част от кариерата й в медицинския колеж в Кентъки, доктор Пауъл е трикратна (през 1979 г., 1981 г. и 1982 г.) носителка на престижната награда "American Medical Students Association's Golden Apple Award". Лекарката се издига в професионалната йерархия и става ръководител на катедрата, а след това и професор по патология през 1980 г. Осем години по-късно д-р Пауъл става председател на отдела по патология и лабораторна медицина.

През април 1997 г. лекарката е назначена за декан на университета "University of Kansas School of Medicine". Едно от най-вълнуващите нововъведения на д-р Паул е представянето на инициативата й "Professionalism Initiative to foster the integration of the art and science of medicine". Лекарката вярва, че: "медицината трябва да съчетава баланса между високотехнологичните достижения и практиката. Науките може да бъдат преподавани, но медицинското изкуство трябва да бъде моделирано".

Когато д-р Дебора Пауъл е избрана за президент на щатската и Канадската академия по патология ("United States and Canadian Academy of Pathology" - USCAP) през 2000 г., д-р Фред Силва, който е изпълнителен директор на Академията, я описва като: "огромна и заслужена чест". "USCAP" е най-старата асоциация по патология в Северна Америка, освен това институцията е най-голямото от петдесет и четирите световни подразделения на Международната академия по патология. Силва отбеляза, че Пауъл: "е част от всички аспекти на академичната медицина и е уважаван национален лидер". Много хора биха си казали, че лекарката е успяла да постигне всички професионални висоти. Доктор Пауъл ги опровергава, когато през 2002 година става декан на университета "University of Minnesota School of Medicine" в Минесота.
Дебора Пауъл е избрана за член на управителния съвет на "Institute of Medicine" през 2000 г. и на асоциацията "Association of American Medical Colleges" от 1992 до 1995 г. Тя членува и в консултативния съвет на националния институт по здравеопазване и службата за изследвания на женското здраве в САЩ от 1999 г. насам.

По статията работи: Виктория Милова


5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_255.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаИсторияПсихологияПатологияНовиниФизиологияНормативни актовеВидеоСпециалистиЛеченияЛайфстайл