Начало История на медицината Денис Браун – бащата на педиатричната хирургия във Великобритания

Денис Браун – бащата на педиатричната хирургия във Великобритания

От 1892г.

Денис Браун – бащата на педиатричната хирургия във Великобритания  - изображение

Денис Браун се ражда през април 1892 година в Мелбърн, Австралия, в семейство на родители с английско-иралндско благородническо потекло. През 1901 година, когато е на девет години, задругата се премества в голяма овцеферма в Нов Южен Уелс. Там момчето става изкусен стрелец и умел ездач. То се обучава в Кралското училище "Парамата" и печели стипендия да учи медицина в университета в Сидни, който завършва като бакалавър по медицина през 1914 година. През 1915 година Браун участва в Галиполската операция /сражение, състояло се през Първата световна война между войските на Антантата и Османската империя/. Заради епидемия от коремен тиф австралиецът се принуждава да се върне в родината си, но скоро пак се озовава в Европа, по-точно във Франция, където става началник на център за бърза помощ. След края на войната, през 1922 година, Денис Браун става член на Кралския колеж на хирурзите, а през 1925 година – завеждащ лекар в детската болница "Hospital for Sick Children", намираща се в Лондон. През 1928 година специалистът е назначен за консултиращ хирург в лечебното заведение, пост който заема до пенсионирането си през 1957 година.

Браун, по спомени на негови приятели, е висок красив мъж с изразителни вежди и усет към модата. Освен ездач и стрелец, той е и отличен тенисист. Въпреки че на моменти може да се прояви като изключително нетолерантен и безочлив, той притежава невероятна харизма и способност да вдъхва възхищение и лоялност сред колегите и приятелите си. Едновременно амбициозен и егоцентричен, експертът е също и срамежлив и дори – чувствителен, по неговия си начин.

Когато общува с децата, той е мил и внимателен, притежава момчешко чувство за хумор и за приключения и винаги дава най-доброто от себе си в лечението им. За разлика от други детски лекари, австралийският експерт се опитва да разбира тревогите на родителите и да търси начин да им ги спестява. Блестящ и изобретателен, с оригинален и любознателен ум и уникални технически умения, хирургът е пълен с енергия и никога не създава впечатление да бърза. Когато се налага да се съсредоточи върху работата, Денис успява напълно да се "изключи" от заобикалящия го свят. Той никога не се доверява на вече установената практика, а, след задълбочено проучване и четене, сам намира логично решение на всяка медицинска загадка.

В "Hospital for Sick Children" той въвежда редица важни медицински устройства, за да подобри грижата за малчуганите с хирургически проблеми. През 1928 година, например, австралиецът разработва специална маска за администриране на упойка с етер на деца. Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че Денис изучава и повлиява хирургическото справяне с голям брой проблеми, между които: отворен дуктус артериозус, чревна обструкция и урогенитални нарушения. Медикът обръща специално внимание на различни състояния при новородените и подобрява съществуващите методи за третиране на изкривяване на долните крайници. За разлика от много свои колеги от тази епоха, Браун горещо препоръчва на специалистите всяко бебе да се преглежда за ортопедични аномалии и деформации много скоро след раждането. Причината: хирургът вярва, че голяма част от тези проблеми могат да се коригират тогава и да се спестят последвали усложнения.

В крайна сметка, Денис Браун неслучайно се смята за бащата на педиатричната хирургия в Обединеното кралство. Той е награждаван многократно, а през 1954 година спомага за създаването на Британската асоциация по на педиатричните хирурзи, ставайки първия й президент. След смъртта му Асоциацията създава медал в негова чест.

По статията работи: Красимира Костадинова 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://fn.bmj.com/content/90/1/F88.full#fn-group-1

wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниНаправления в медицинатаСпециалистиСоциални грижиЗдравни съветиСпортАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеЗаведенияСнимкиИнтервютаЛеченияЛюбопитноКлинични пътекиИзследванияЛайфстайл