Начало История на медицината Десет от най-странните заболявания в човешката история – част 1

Десет от най-странните заболявания в човешката история – част 1

Десет от най-странните заболявания в човешката история – част 1 - изображение

Болестите са различни – можете да имате най-обикновена настинка или сериозно заболяване като рак или Алцхаймер. Но съществуват и наистина странни заболявания, които надминават всеки кошмар. За щастие те се срещат изключително рядко и шансът да се случат точно на вас е минимален.

Диария Брейнард

Тоалетна

Това е вид диария, но много по-страшна от онази, която получавате обикновено по време на лятната почивка на море. Тази експлозивна диария може да продължи с месеци.

Името на заболяването произлиза от градчето, където се появява за първи път: Брейнард, Минесота, САЩ. През 1983 г. няколко човека се разболяват и получават внезапна експлозивна диария, без никаква видима причина. Повечето от жертвите са се хранили в един и същи ресторант, преди появата на симптомите, но следата изчезва тук.

В историята са регистрирани още 3 епидемии, но никоя от тях не внася светлина относно причините за заболяването. Според специалистите виновникът може да е сурово мляко или непречистена вода, но не и за толкова продължителен период от време като диарията Брейнард.

Триметиламинурия (синдром на рибената миризма)

Умрели риби

Триметиламинурията кара засегнатите да излъчват изключително неприятна миризма на развалена риба. Заболяването е много рядко и по света са регистрирани само около 600 случая. Засегнатите могат години наред да се разхождат в смърдящ облак, без да знаят причината за това. Огромна част от медицинските среди не разполагат с почти никакви познания за триметиламинурията.

Заболяването се причинява от натрупване на летлив ензим, познат като ТМА. Повечето хора могат да се справят с ТМА, но при онези, които не могат да го разграждат, се натрупва в дробовете и дъха им, излъчва се от кожата и порите при потене. Ензимът се среща в почти всички храни – от яйцата до боба и в повечето млечни продукти. За лечението на триметиламинурията се предписват строга диета и медикаменти, които да разграждат ензима виновник.

Семеен портретФатална фамилна инсомния

Повечето от вас са имали нощи, в които не могат да заспят, но фаталната фамилна инсомния може да продължи 8-9 месеца или до смъртта ви. Заболяването е генетично и в някои фамилии е толкова добре документирано, че може да се проследи до един венециански лекар, живял през XVIII в. Симптомите обикновено започват с тремор, импотентност, запек, след което се преминава към пълно безсъние. Хората с това заболяване успяват само да придремнат от време на време.

Засега не може да се направи нищо, за да се въздейства на този вид инсомния. Тя е устойчива на силни седативни и успокоителни вещества и други терапии. Неотдавна учените откриха от какво се причинява заболяването: обезформен прион, който атакува таламуса. Таламусът контролира функции като телесната температура и кръвното налягане. Когато пациентът се опита да заспи, таламусът повишава кръвното налягане и човек става супер бодър.

Фибродисплазия

Фибродисплазия

Хората с фибродисплазия буквално се сдобиват с втори скелет. Всеки път, когато наранят мускул, вместо да изпрати клетки, които да излекуват областта, тялото образува нови кости и започва да ви превръща в статуя. Само 1 на 2 милиона хора имат това заболяване, но тъй като е много рядко срещано, често се поставя грешна диагноза.

Първите сведения за болестта идват от 1736 г., когато лондонски лекар описва пациент, страдащ от абнормен костен растеж. Състоянието обикновено започва да се развива на 5-годишна възраст и повечето пациенти загубват подвижността си до 15-тата си година. Дори най-лекото убождане по време на ваксинация, може да предизвика костния растеж.

Епидермодисплазия или синдромът на човека дърво

Синдрома на човека дърво

Представете си, че по цялото тяло имате огромни брадавици, дотолкова, че кожата ви прилича на дървесна кора. В повечето случаи това ви прави напълно безпомощни. Доскоро засегнатите от състоянието бяха само мъже, но вече е регистрирано и при една жена. Брадавиците са резултат от уязвимостта на човешкия организъм към човешкия папилома вирус, с който повечето хора се справят лесно.  

Синдромът започва да се проявява в по-късна възраст. Брадавиците на един от засегнатите мъже тежали над 5 кг и го правели негоден за работа. За щастие той претърпява 16 операции и лекарите премахват всичките му брадавици. Не се знае дали те няма да започнат да растат наново в даден момент.

Вижте втора част > > >

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.grunge.com/42794/insane-diseases-definitely-dont-want/ 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиСимптомиЛеченияХранене при...ЛюбопитноЗаболявания (МКБ)СнимкиАлт. медицинаБотаникаИзследванияКлинични пътекиЗдравни проблемиНовиниЛайфстайлПсихологияИнтервютаОрганизацииТестовеНормативни актовеСпортСпециалистиЗаведенияСоциални грижиНаправления в медицинатаОбразование