Начало История на медицината "Детският лекар ви съветва" – български наръчник за отглеждане на децата от 1986г.

"Детският лекар ви съветва" – български наръчник за отглеждане на децата от 1986г.

От 1986г.

"Детският лекар ви съветва" – български наръчник за отглеждане на децата от 1986г. - изображение

Ако си мислите, че у нас неотдавна през миналия век не е имало книги, предназначени в помощ на родителите в грижите за малчуганите, грешите – имало е и още как. "Детският лекар ви съветва" е доста популярен подобен наръчник, с интересното съдържание на който възнамеряваме да ви занимаем в следващите редове. Полезното медицинско четиво е дело на трима родни лекари – д-р Братан Братанов, д-р Здравко Станчев и д-р Христо Михов, като основната редакция е извършена от първия специалист. Самият професор Братанов се смята за един от най-известните български педиатри на 20-ти век, който има голям принос в развитието на педиатричната наука у нас.  

Може да ви се стори странно, но книгата, със своя съвсем немалък обем от почти 400 страници, се отличава със завидно съвременно звучене, макар че днешните майки и татковци вероятно веднага ще открият съществените разлики в грижата за хлапетата отпреди три… десетилетия. "Детският лекар ви съветва" предлага богата информация за отглеждането на мъниците, както и за справянето с някои от най-широко разпространените детски болести, както и с тези, засягащи новородените.

Съвсем естествено, творбата е написана на разбираем и близък до читателите език, без обаче да са спестени в нея и важни медицински термини. Както можете да предположите, в началните й страници се коментират въпросите за бременността, раждането, както и първите дни от живота на малчугана. Частта, разясняваща грижите за новородените, би била изключително интересна за съвременния родител – най-малко, за да се увери той, че към днешна дата разполага с редица улеснения в отглеждането на наследниците си. Припомняме ви, например, как са стояли нещата с повиването на хлапетата тогава: "Най-много време от деня ще ви отнемат кърменето и повиването на бебето. […] Комплектът от пелени трябва да подредите още преди да започнете да разповивате детето, както и преди започване на банята. Най-отгоре са тензухените пелени. Правоъгълната тензухена пелена трябва да бъде нагъната на няколко слоя, така че като я поставите между крачетата на бебето да попива урината и да задържи изпражненията. В аптеката може да намерите готови детски пелени, които заместват тензухената пелена. Те носят удобство на майката, защото са за еднократна употреба и не се перат. Те обаче ще увеличат малко разходите на семейството. Втората тензухена пелена се загъва, така че да образува нещо като гащички. Тя обвива всяко краче поотделно, така че да не се трият едно о друго и да се избегне охлузването на нежната детска кожа." ("Детският лекар ви съветва", 1986г. )

Авторите на медицинското ръководство обсъждат в творбата си и проблемите на възпитанието като важен фактор не само в емоционалното, но и във физическото развитие на най-малките. Интересно, от гледна точка на ретроспекцията, е и разбирането им за яслата като институция, в която се прилагат възпитателни методи и се изгражда личността на малчугана в най-ранния етап от неговото развитие: "Както родителите, така и педагозите от яслите трябва да търсят най-добрия начин за предотвратяване на негативното отношение на детето към постъпване в яслите. […] Родителите често се оплакват, че децата в яслите по-често боледуват от грипоподобни заболявания, които те погрешно свързват с "простудяване". […] Утешителното обаче е, че след неколкомесечно пребиваване в яслите децата по-рядко боледуват от възпаление на гърлото. Едно от неоспоримите предимства на яслените заведения е, че в тях възпитанието е по-добре организирано и по-добре се провежда. Тук децата по-бързо придобиват колективни чувства, добиват по-трайни здравно-хигиенни и естетични навици и почти никога не се стига до разглезване." ("Детският лекар ви съветва", 1986г.)Както споменахме и по-горе, в медицинското ръководство могат да се намерят детайлирани описания на симптоматиката на голям брой детски здравословни нарушения. Предложени са и различни методи за лечение и възможности за адекватна реакция от страна на родителите в така неприятните и доста чести периоди на боледуване на децата им. Ето как, например, лекарите коментират така разпространения и днес проблем със зачервеното гърло на мъниците, за който стана дума и по-горе: "Откриването на зачервено гърло или на налепи върху него кара много родители веднага да започнат с даването на антибиотици или сулфонамиди. Това е неправилно. У малките здрави деца с чувствително гърло последното е почти винаги леко розово или зачервено, но това не е заболяване. Детето трябва внимателно да се наблюдава и да се следи дали има други прояви на заболявания. "("Детският лекар ви съветва", 1986г.)


Като страстен изследовател на паразитните болести, д-р Братанов не е пропуснал добрата възможност да ги разгледа подробно в няколко страници: "Добре е да се знае за паразитните заболявания, че тяхното доказване невинаги може да се осъществи още при първия лекарски преглед. В повечето случаи по указание на лекаря трябва да се извършат редица лабораторни изследвания. Паразитните заболявания са лечими. Като пример може да се посочи маларията, която от 20 години насам е напълно ликвидирана у нас, а в миналото ежегодно боледуваха от нея десетки хиляди деца. Сега малария се наблюдава само у деца, които временно се пребивавали в топлите страни. Профилактиката на паразитните заболявания се осъществява по пътя на личната и битовата хигиена, но при условие, че добре се познават източниците и пътищата, по които се стига до опаразитяване". ("Детският лекар ви съветва", 1986г.)

В заключение можем да кажем, че "Детският лекар ви съветва" е полезен източник на знания за отглеждането на малчуганите от близкото ни минало. Въпреки съществуващите очевидни различия, в много отношения грижите за децата остават непроменени във времето и най-вече – фактът, че тези грижи трябва да са непрекъснати и адекватни, съобразени с характерните особености на хлапето.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

"Детският лекар ви съветва", София, 1986г. 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаСпортЛюбопитноИсторияНовиниСпециалистиСоциални грижиЗдравни съветиЗаведенияНормативни актовеАлт. медицинаОрганизации