Начало История на медицината Дефибрилацията като част от историята на руската медицина

Дефибрилацията като част от историята на руската медицина

От 1956г.

Дефибрилацията като част от историята на руската медицина - изображение

През 1939 година руските изследователи Гурвич и Юниев предложили, че дефибрилация е възможно да се направи и при доста по-слабо електрическо напрежение, което ще доведе до синхронно стимулиране на миокарда и няма да парализира тъканта за определен период. По-нататъшни изследвания частично потвърждават тяхната правота. Въпреки това, до средата на 1950 година в световен мащаб лечението на камерното мъждене се провежда медикаментозно с калиев хлорид и калциев хлорид.

През 1956 година Пол Зол, предприема открита сърдечна хирургична намеса, демонстрирайки успешен опит за дефибрилация. Медикът насочва променлив ток, с напрежение от 110 волта директно към сърдечния мускул. Неговите стъпки следва Бърнард Лоун, които си поставя за цел да се стартира по-ефективната употреба на тока. Резултатът от изследванията и експерименти на медика върху животни е откриването на монофазна форма на единичен импулс.

Учените продължават с изследванията си, а Лоун и инженер Барух Берковиц разработват през 1960 година първия прототип на дефибрилатор. Те го наричат "кардиовертер". Апаратът е иновационен за историята на руската медицина, защото може да се използва, без да се оперира гръдният кош на пациента. Устройството спасява немалко животи, но има един основен недостатък – теглото му достига до 27 килограма.

През 1962 година за пръв път в историята на руската медицина за пръв път успешно се прилага „преносимият” - с тегло около 17 килограма – кондензационен тип дефибрилатор. С всяка изминаваща година, дефибрилаторите, спасили живота на много хора стават все по-малки и по-мощни. Всички от тях заемат своето място в медицинската практика. През 1970 година лекарите Майкъл Мировски и Мортън Маувер са шокирани от внезапната смърт вследствие на аритмия на своя колега. Медиците спешно започват работа по разработването на имплантируем кардиовертер-дефибрилатор, който да се поставя при нужда на пациентите. Десет години по-късно, през 1980 г. в Съединените щати се провежда първата такава операция.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://museum.impharma.ru/text/428

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноСнимкиНовиниНаправления в медицинатаЛичностиОткритияАнкетиТестовеЗдравни съветиСпортСоциални грижиРецептиВидеоКомпании и организацииКлинични пътекиЗаведенияНормативни актовеСпециалистиОрганизацииОбразованиеПроизводителиБотаникаЛечения