Начало История на медицината Джеймс Маниън и фалшивите му хомеопатични лекарства

Джеймс Маниън и фалшивите му хомеопатични лекарства

От 1897г.

Джеймс Маниън и фалшивите му хомеопатични лекарства  - изображение

Джеймс Монро Маниън със сигурност бил човек, който вярвал в сбъдването на американската мечта. Той бил роден в Кънектикът през 1848г., в американския град Томпсън.

Преди да основе своята хомеопатична компания през 90-те години на 19-ти век, предприемчивият мъж се опитал да се реализира в няколко коренно различни поприща. Забележително или не толкова, Джеймс се пробвал да бъде учител, адвокат, социален работник, издател и дори – текстописец на песни. Когато обаче реализираният от всички длъжности успех му се сторил неудовлетворяващ, Маниън решил рязко да смени посоката и да се ориентира към нещо по-рентабилно, а именно – към производството и продаването на хомеопатични лекарства.

Да лекуваш със... захар

През 1897г. бизнесменът, който можел да се похвали с внушителна и много елегантна визия, отворил в Лондон официалното седалище на организацията си, а в Ливърпул – склад за съхранение на произвежданите от него лекарства.  

За успокоение и надежда на пациентите, Маниън, както сам твърдял, бил сътворил лек срещу всяко заболяване. Любопитното е, а и всъщност – доста очаквано, че в състава на въпросните медикаменти най-често можели да се открият предимно: захар и алкохолни съединения. След направен анализ през 1907г., в прословуто лекарство на специалиста за подобряване на бъбречната функция, например, било регистрирано 100% съдържание на захар и… нищо друго.

Разбира се, медицинските власти както в САЩ, така и на Острова многократно глобявали бизнесмена и забранявали продажбата на лечебните му "сладки", но, въпреки всичко, бизнесът му се развивал завидно добре.

През 1903г., на остров във Флорида, Джеймс отворил петзвезден хотел, в опит да привлече за свои гости заможни и влиятелни хора. Така да се каже, вече в напълно свои води, американецът продължил да предлага щедро своите хомеопатични продукти. Един от тях  - тоникът "Paw Paw", бил широко консумиран от посетителите и бил произведен изцяло от ферментирала папая. По-късно препаратът бил забранен за употреба заради открит в състава му стрихинин. А през 1917г. заради неизяснени причини хотелът бил изцяло опожарен.

Що се отнася до Маниън, той починал на 69-годишна възраст, във Флорида, а, смеем да твърдим, ролята му на шарлатанин категорично може да се смята за най-успешна.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://thequackdoctor.com/index.php/munyon-is-ready/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноБотаникаАнкетиНовиниИсторияАлт. медицинаСнимкиСпециалистиВидеоЛайфстайлОрганизацииПроизводителиЗаведенияЛеченияНаправления в медицината