Начало История на медицината Джейн Ходжсън и борбата й за легализирането на абортите в САЩ през втората половина на 20-ти век

Джейн Ходжсън и борбата й за легализирането на абортите в САЩ през втората половина на 20-ти век

От 1915г.

Джейн Ходжсън и борбата й за легализирането на абортите в САЩ през втората половина на 20-ти век - изображение

Джейн Ходжсън се смята за важна фигура в движението за легализирането на абортите в САЩ през втората половина на миналия век. Сигурно ще ви е любопитно да разберете, че през 70-те години в редица американски щати прекъсването на бременността в болничните заведения било забранено от закона. Едновременно с това, благодарение на неуморната си работа, Ходжсън допринесла много за подобряването на гинекологичната и репродуктивна грижа, предоставяна от лечебните институции за представителките на нежния пол отвъд Океана. По време на клиничната си практика навред в щата Минесота, както и в пътуванията си до Африка и Близкия изток, Джейн се уверила, че навсякъде по света, включително и в родината й, жените не получават адекватна здравна подкрепа и страдат в резултат на непрофесионално извършени аборти в неподходяща медицинска среда.

Американката била родена в Крукстън (Минесота), през 1915 година, а лекарското си образование тя получила в медицинското училище към университета в Минесота. По-голямата част от кариерата на интелигентната дама преминала във въпросния американски щат, включително и частната й медицинска практика от 1947-ма до 1972-ра. През 1947-ма кабинетът на специалиста буквално бил претъпкан с пациенти, които, както забелязала самата Джейн, нямали почти никакъв контрол върху сексуалния си живот, което било сериозно притеснителна тенденция. Ходжсън консултирала голям брой жени, които не успявали да забременеят, както и такива, които били забременели без да го желаят. Интересна подробност е, че във връзка с ранното установяване на бременност, американката стартирала едни от първите проучвания, свързани с разработката на така популярните днес тестове.

През шейсетте години на 20-ти век докторът получил доста доказателства извън собствената си страна, че жените безспорно се нуждаят от това да бъдат защитени "репродуктивните" им права. През 1961-ва Джейн обиколила няколко болници в Танзания, а впоследствие - в Перу, в  Еквадор и в Никарагуа. Американката осъзнала неоспоримия, поне за нея, факт, че мястото на жената в обществото е пряко свързано и зависи от възможността й да извърши аборт по собствено желание, от средствата за контрацепция, както и от достъп й до услуги за семейно планиране. В страните, в които абортите били незаконни, представителките от женски пол, като цяло, съществували в по-влошени условия на живот, имали по-малко права, а здравеопазването им въобще не било такова, каквото се предполага да бъде.

Затова никак не е случайно, че през 1970 година Джейн Ходжсън се противопоставила на закона в Минесота, извършвайки аборт на 23-годишна майка, която вече имала три деца. Случаят бил особен, тъй като в ранния период на бременността си младата жена се разболяла от рубеола, което, както знаете, създавал сериозен риск за плода. Без да се колебае много-много, лекарката осъществила процедурата по прекъсване на бременността в една от болниците в Минесота. Заради деянието си, въпреки смекчените обстоятелства, гинеколожката била осъдена на 30-дневен престой в затвор и година пробация. Независимо от това "наказание", Джейн продължила да лобира за узаконяване на абортите и превръщането им в право на избор за всяка жена и била щастлива да види мечтите й да станат факт.

Дори на седемдесетгодишна възраст дамата продължила да посещава редовно клиниката "Сейнт Пол" в Дълют, създаването на която сама инициирала. В книгата "Doctors of Conscience" Джейн споделя: "Смятам, че в много отношения съм била щастливка, ставайки част от това. Ако не бях се ангажирала с тази борба, през живота си вероятно щях да се чувствам перфектно удовлетворена, ходейки на банкети на медицинската общност, и щеше да е много, много скучно. Предполагам, че щях да съм ужасно отегчена".

Няма две мнение по въпроса, че професионалният път на американката съвсем не бил безинтересен и оставил запомняща се следа върху историята на медицината.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_150.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаНовиниЛайфстайлИсторияЛюбопитноСнимкиСоциални грижиЛеченияАлт. медицинаСпециалистиЗаведенияОрганизацииЗдравни съветиАнатомияКлинични пътекиНормативни актовеИзследвания