Начало История на медицината Джеси Бойд Скривър и ролята й за развитието на педиатрията в Канада

Джеси Бойд Скривър и ролята й за развитието на педиатрията в Канада

От 1894г.

Джеси Бойд Скривър и ролята й за развитието на педиатрията в Канада - изображение

Като много свои други колеги от женски пол в различни краища по света, Джеси Бойд Скривър също срещнала немалко трудности преди да се посвети на лекарската професия. Канадката била родена през 1894 година в Монреал. В началото на своето образование, тя усилено се подготвяла за музикант и учител в университета "МакДжил", но много скоро момичето решило да смени посоката. Джеси се преориентирала към медицината, защото сметнала, че именно това е призванието и мисията й в живота и най-вече.

Случило се така, че по време на Първата световна война в Монреал се усетила сериозна липса на добре подготвени медицински кадри, тъй като голяма част от експертите били изпратени в Европа. Това положение отворило възможности пред дамите в Канада да се преборят за правото си да преследват докторска кариера. Скривър била една от щастливките, която била приета в медицинското училище на "МакДжил " – само че първоначално като студент на "непълно учебно време". Както можете да се досетите сами, състудентите й от мъжки пол съвсем не били доволни от присъствието й не полагали усилия да крият недоволството си. Някои от тях дори организирали протестни демонстрации пред къщата й, а други дори стигнали до там, че да я замерят с "кървави органи" в залата по анатомия. Джеси не само издържала на безкрайните провокации, но на втората година вече се ползвала с привилегиите на редовен студент. В свои изказвания по-късно дамата сама споделила колко странни били първите й дни в медицинското учебно заведение. В стаите по патология на Кралската болница "Виктория" седалките, например, били прекалено високи за жени – краката на дамите буквално висели във въздуха и тази позиция им създавала неприятен дискомфорт. Професорът забелязал проблема и на другия ден на мястото, където трябвало да стоят краката, били поставени метли за допълнителна опора.

През 1922-ра канадката успяла успешно да се дипломира и била втората с най-високи оценки в класа. В периода от 1924-та до 1926-та Бойд се обучавала в областта на детските болести в Харвардския университет и в Детската болница в Бостън.

Въпреки че живо се интересувала от осъществяването на научни изследвания, Скривър си дала сметка, че едва ли ще успее да се разгърне изцяло в ролята на учен, затова през 1926-та тя се прибрала в Монреал и се посветила на педиатрична практика в следващите цели 41 години занапред.

Интелигентната дама проявявала сериозен интерес към здравословните проблеми на преждевременно родените деца. Тя била изключително отдадена на работата си, винаги изслушвала пациентите си внимателно, поемала премерени рискове и в същото време, при необходимост, действала навременно и решително. Предлаганите от нея методи за лечение изписвала на ръка – с характерния си и "смел" почерк.

В заключение можем да твърдим, че Джеси Бойд Скривър изиграла съществена роля в развитието на педиатричната наука в Канада.

 

Снимка:Changing the face of medicine

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.nlm.nih.gov/changingthefaceofmedicine/physicians/biography_289.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаИсторияНовиниСпециалистиСоциални грижиЗдравни съветиСпортОрганизацииЗаведенияАлт. медицинаНормативни актове