Начало История на медицината Джордж Крил и приносът му в областта на хирургията и анестезията

Джордж Крил и приносът му в областта на хирургията и анестезията

От 1864г. до 1943г.

Джордж Крил и приносът му в областта на хирургията и анестезията - изображение

Джордж Вашингтон Крил е именит американски хирург със сериозен принос в анестезията. Той се смята за първия хирург, извършил успешно пряко кръвопреливане от човек на човек.  

Роден е през 1864 г. в Чили, Охайо. Завършва медицина през 1887 г. в медицинското училище Устър, днес известно като университета Уест Ризърв. Крил учи в Европа и се връща като преподавател и демонстратор в Устър, където става професор по хирургия. Практикува хирургия и в болницата Лейксайд между 1911 и 1924 г. Служи в испано-американската война като бригаден хирург в Пуерто Рико и тогава има възможност да наблюдава връзката между шока, кръвното налягане и смъртта. Той осъзнава, че всяка силна емоция като страха преди операция, води до шок. Той се опитва да намали психическия ужас и се стреми да предотврати субективния шок, който получава пациента дори под обща анестезия. За да го избегне, в продължение на няколко дни преди операцията използва кокаин за анестизиране на частта от тялото, която ще бъде оперирана. По този начин нервната комуникация между засегнатата част и мозъка вече е нарушена при прилагането на общата анестезия. За работата си в тази област на хирургията през 1914 г. той получава медал от Националния институт за социални науки.

Извършва първото успешно преливане на кръв от човек на човек в Кливланд през 1906 г. След като е назначен за бригаден генерал в медицинските резервни войски след Първата Световна война, през 1921 г. д-р Крил и колегите му основават клиниката Кливланд в Охайо. Получава медал за изключителни постижения заради заслугите си в разработването на нови методи за предотвратяване на инфекцията и хирургичния шок. По време на Втората световна война д-р Крил е назначен за почетен консултант в медицинското звено на Военноморските сили на САЩ.

Заедно с медицинската сестра Агата Ходжинс разработват анестезията с азотен оксид/кислород в болницата Лейксайд в Кливланд. Тази анестезия причинява по-малко сърдечносъдови проблеми отколкото етера и по тази начин спасяват живота на хиляди жертви по време на Първата световна война. Крил създава метода "anoci-association", подобрена версия на новата анестезия. Благодарение на нея Ходжинс успява да направи по-безопасни операциите на щитовидната жлеза, извършвани от Крил.  

Д-р Крил е даровит автор и е сред редакторската колегия на медицинския журнал Surgery Gynecology & Obstetrics от 1920 до 1942 г. Темите, по които пише, са разнообразни – от анестезията, хирургичния шок, хирургия на респираторната система, кръвното налягане в хирургията, кръвопреливане, произход и природа на емоциите, механистичната гледна точка на войната и мира, щитовидната жлеза, хирургичното лечение на хипертонията, до заблудата на германската националистическа доктрина.

Д-р Крил е активен член на главните американски хирургически дружества, включително на Дружеството по клинична хирургия и президент на Американската хирургическа асоциация. По време на срещата на Дружеството по клинична хирургия през 1936 г. (когато Крил е на 74 г.) той извършва целукална ганглиектомия при хипертонично заболяване.

След пенсионирането си д-р Крил пътува много и изследва физиологията на морски и земни животни. Умира през 1943 г.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. https://www.facs.org/about-acs/archives/pasthighlights/crilehighlight

2. https://en.wikipedia.org/wiki/George_Washington_Crile

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25695581

снимка: wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияКлинични пътекиЛюбопитноФизиологияСнимкиНовиниИзследванияСпециалистиОрганизацииНаправления в медицинатаЛеченияНормативни актовеИнтервютаЗаведенияЛайфстайлЗдравни съвети