Начало История на медицината Джордж Скот и неговите магнетични продукти

Джордж Скот и неговите магнетични продукти

От 1872г.

Джордж Скот и неговите магнетични продукти  - изображение

Джордж Скот е британски шарлатанин, който през 80-те години на 19-ти век в САЩ направил истинско състояние от продажбата на голям брой продукти със здравословна концепция.

Най-популярните от тях били т. нар. от него "електрически" четки за коса, с патента за продажбата на първата от които Джордж се сдобил още през 1872-ра.

"Магнетизирани" измишльотини

Едва ли ще ви изненадаме, ако ви кажем, че тези четки, както и всички останали пособия, сътворени от англичанина, по своя замисъл и изпълнение били твърде далече от представата ви за електричество. Цялата работа била там, че в части от тях (в дръжките, например) се съдържало незначително количество слабо магнетизирано желязо. И толкова. Това, естествено, изобщо не попречило на Скот да използва термина "електрически", когато рекламира и продава изобретенията си.

Въпреки че основните цели на гореспоменатите четки били да подпомагат растежа на косата и да облекчават главоболието, те, според техния създател, можели да се справят и с други здравословни нарушения като: запек, ревматизъм, различни заболявания на кръвта и парализа. И ако днес подобни твърдения биха ни звучали доста несериозно, в онази далечна 1880г. много болни хора са били склонни да им се доверят.

Успехът на Джордж Скот обаче се базирал и на още един хитър маркетингов трик, който спомогнал много за постигане на големи продажби от продуктите му, в частност – "електрическите" му пособия за разресване. Мъжът обявил, че, за да окаже лековито действие, всяка четка трябвало да се използва от един-единствен човек. Ако, по една или друга причина, се предостави на друг индивид, лечебните й действия се загубвали – колко умно, нали?"Електрически" пластири, стелки за обувки, ревматични пръстени, колани и корсети, хапчета срещу хистерия – това са само част от големия брой продукти, измислени от Скот. Дълго време те се радвали на широка приемственост на територията на САЩ, а също и във Великобритания, и така… чак до 90-те години на 19-ти век.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.americanartifacts.com/smma/scott/scott.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиБотаникаЗдравни съветиВидеоНовиниЛюбопитноИнтервютаИзследванияАлт. медицинаЛеченияСпециалистиАнкетиХранене при...ДиетиЛайфстайлЗдравни проблемиСпорт