Начало История на медицината Джоузеф Меркола и неговата измамна алтернативна медицина

Джоузеф Меркола и неговата измамна алтернативна медицина

От 1982г.

Джоузеф Меркола и неговата измамна алтернативна медицина - изображение

Доктор Джоузеф Меркола всъщност не е лекар по образование, а остеопат – специалист (с официално придобита квалификация през 1982г.), който лекувал, не много назад във времето, само с докосване - без да предписва "излишни" медикаменти.

Меркола стартирал своята практика още в началото на 90-те години на 20-ти век и упражнявал въпросната професия в предградията на Чикаго чак до 2006-та.

Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че американецът е автор на няколко книги на здравна тематика, повечето от които за нула време се превърнали в едни от най-продаваните четива в Страната на неограничените възможности. Той може да се похвали и с цяла "торба" с провокативни статии, в които категорично отрича, иначе разпространени и наложени във времето, представи за грижата за здравето. През целия си живот до сега, когато е вече на 62 години, експертът бил неуморен борец срещу ваксините, които продължава да смята за голямо "зло".

По-интересното обаче е, че Джоузеф е собственик на един от най-посещаваните американски сайтове за здравословен начин на живот (наред с още няколко други онлайн проекта), който всеки месец привлича милиони потребители - Mercola.com. Именно в това свободно интернет пространство докторът си позволява и към днешна дата да промотира различни продукти от алтернативната медицина, някои от които – с абсолютно недоказана ефикасност. Става дума главно за хомеопатични медикаменти (и не само), за които Меркола твърди, че успешно могат да се използват в борбата срещу сериозни заболявания като рак, срещу сърдечносъдови проблеми, срещу диабет и много други. Преди време от сайта човек можел да си закупи дори специална инфрачервена камера за извършване на скрининг за онкологични заболявания… в домашни условия.

Естествено, членовете на американската медицинска гилдия многократно са критикували и изказвали негативни коментари, осъждайки дейността на доктора. През 2005г. Американската администрация по храните и лекарствата започнала да изпраща впечатляващ брой предупредителни писма до Джоузеф Меркола, в опит да ограничи не съвсем легалната му търговия с лекарства, която, според някои специалисти в Страната на неограничените възможности, спокойно можела да се смята и за опасна.

В крайна сметка, докторът остава емблематична фигура в историята на великите шарлатани в медицината.

1.6, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиАлт. медицинаСнимкиИсторияНовиниАнкетиВидеоСпециалистиЛюбопитноОрганизацииБотаникаПроизводителиЗаведенияНаправления в медицинатаЛеченияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлТестове