Начало История на медицината Дозиметричен инхалатор на Гастон Узел

Дозиметричен инхалатор на Гастон Узел

От 1918г.

Дозиметричен инхалатор на Гастон Узел - изображение

Френският лекар, д-р Гастон Узел представил на пред медицинското общество първия модел инхалотор за прием на анестетици през 1918 година. Устройството е известно и като "дозиметричен апарат". То е било използвано за лечение на ранените френски войници по време на Първата световна война.

Впоследствие медикът описва модел, който наподобява вътрешното устройство на дозиметричния инхалатор за анестезия през 1920 година. Чрез него течните анестетици можели да се приемат самостоятелно, или в комбинация с въглероден диоксид.

Смес от хлороформ, етер и други анестетици се поставяли на капки в стъклената камера, за да се използва устройството. Анестетиците можели да се заменят с ампула етил хлорид. Имало възможност дозата за прием да се контролира чрез металната част, на която е закрепена камерата-ампула. Маската имала както еднопосочен експираторен клапан, така и двупосочен изпускателен клапан, всеки от които можело да бъде затворен, докато другият се ползвал.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/663/houzel-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииКлинични пътеки