Начало История на медицината Дозиране на ацетилсалициловата киселина, прилагана за лечение в изследването CLASP до 1992 година

Дозиране на ацетилсалициловата киселина, прилагана за лечение в изследването CLASP до 1992 година

От 1988г.

Дозиране на ацетилсалициловата киселина, прилагана за лечение в изследването CLASP до 1992 година - изображение

От месец януари 1988 година до декември 1992 година било проведено мащабно научно изследване, включващо 16 страни. То било наречено CLASP (Collaborative loudoze aspirin study in pregnancy), а в него са участвали 9 364 жени между 12 и 32 гестационна седмица от бремеността, които били застрашени от опасното състояние прееклампсия.

Жените, участващи в изследването получавали дневно по 60 мг ацетилсалицилова киселина (АСК) или плацебо. Употребяваната доза от 60 мг аспирин до раждането – е била така избрана, че нежеланите странични ефекти да се ограничават да минимум, като въпреки това се осигурявало потискане на тромбоскановия синтез. В предишни изследвания се установило, че именно този доза аспирин е достатъчна за предотвратяване на прееклампсията.
Дори минимално забавяне на началото на тежката прееклампсия с една-две седмици можело да бъде от значение, защото в началото на последното тримесечие на бременността шансовете на детето за оцеляване бързо нараствали. Колкото повече било отложено преждевременното раждане, толкова повече нараствали шансовете за оцеляване на детето.

Естествено възниквал въпросът какви нежелани ефекти би могла да предизвика АСК по време на бременност. Изследването доказало, че под въздействие на АСК не се е стигнало до никакво значително нарастване на плацентарните кръвотечения, нито до кръвоизливи по време на раждането.

Ниско дозирана АСК, според доклада на авторите на CLASP, се оказала безвредна за плода и новороденото: поне при участничките в това изследване не са били намерени доказателства за повишен риск от кръвоизливи.
Според досегашните показания може да се приеме, че дозата АСК от 60 до 100 мг дневно е подходяща за профилактика на прееклампсията. При тази дозировка досега не са установени нежелани странични действия. Освен това не е известно друго лекарство, с което може да се овладее прееклампсията. До днес АСК е единствената терапевтична възможност.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛеченияАлт. медицинаВидеоРецептиЛайфстайлБотаникаСоциални грижиСпортПатологияНаучни публикацииПсихологияКлинични пътекиЗдравни проблемиФизиологияИзследванияНормативни актовеПроизводителиСпециалистиХранене при...Интервюта