Начало История на медицината Доказване на анестетичното действие на прополиса през 1950 година

Доказване на анестетичното действие на прополиса през 1950 година

От 1950г.

Доказване на анестетичното действие на прополиса през 1950 година - изображение

През 1950 година е доказан любопитен факт, касаещ историята, разказваща за лечебната употреба на прополиса, а именно - чрез експерименти върху животни, станала ясно, че екстрактът от прополис може да действа като повърхностна упойка със слаба степен на проникваща способност. Тази способност правела пчелния клей изключително подходящ в стоматологичната практика.

За изясняването на тази способност на прополиса са помогнали и български учени. Сред тах е В. Тодоров и неговите сътрудници (С. Дреновски и В. Василев). През 1968 година те доказали, че прополисът има инфилтриращо действие, равно на това на прокаина. Техният труд, посветен на темата се казва „Фармакодинамика на прополиса”.

По-късно (през 1973 година) българският изследовател Ц. Цаков доказал, че 5% разтвор на прополис и прокаин има по-добро и по-бързо действие от това на водно-алкохолния екстракт от прополис . Трудът на Ц. Цаков се казва „Изследвания на анестетичните свойства на прополиса” и е публикуван в учебник по фармация от 1968 година.

Изследователите Пайнц и Метцнер също са провели експерименти с етанолен екстракт от прополис и някои съставки, изолирани от пчелния клей. Те тествали екстракта върху роговица от заек и мишка. Анестетичен ефект върху животните оказал както етанолния екстракт от пчелен клей, така и съединенията 5,7-дихидроксифлаванон (пиноцембрин), 5 хидрокси-7- метоксифлаванон (пиностробин) и смес от естери кафеената киселина. Всяко от тези съединения било почти три пъти по-мощно от обикновения екстракт от прополис.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/964149/#B110

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеНаправления в медицинатаБотаникаЗдравни съветиСъставкиНовиниОрганизацииДиетиАлтернативна медицинаСпортКлинични пътекиЗаведенияЛайфстайлРецептиКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография