Начало История на медицината Доказване на анестетичното действие на прополиса през 1950 година

Доказване на анестетичното действие на прополиса през 1950 година

От 1950г.

Доказване на анестетичното действие на прополиса през 1950 година - изображение

През 1950 година е доказан любопитен факт, касаещ историята, разказваща за лечебната употреба на прополиса, а именно - чрез експерименти върху животни, стаава ясно, че екстрактът от прополис може да действа като повърхностна упойка със слаба степен на проникваща способност. Тази способност прави пчелния клей изключително подходящ в стоматологичната практика.

За изясняването на тази способност на прополиса помагат и български учени. Сред тах е В. Тодоров и неговите сътрудници - С. Дреновски и В. Василев. През 1968 година те доказват, че прополисът има инфилтриращо действие, равно на това на прокаина. Техният труд, посветен на темата се казва „Фармакодинамика на прополиса”.

По-късно (през 1973 година) българският изследовател Ц. Цаков доказва, че 5% разтвор на прополис и прокаин има по-добро и по-бързо действие от това на водно-алкохолния екстракт от прополис . Трудът на Ц. Цаков се казва „Изследвания на анестетичните свойства на прополиса” и е публикуван в учебник по фармация от 1968 година.

Изследователите Пайнц и Метцнер също са провеждат експерименти с етанолен екстракт от прополис и някои съставки, изолирани от пчелния клей. Те тестват екстракта върху роговица от заек и мишка. Анестетичен ефект върху животните оказва както етанолният екстракт от пчелен клей, така и съединенията 5,7-дихидроксифлаванон (пиноцембрин), 5 хидрокси-7- метоксифлаванон (пиностробин) и смес от естери кафеената киселина. Всяко от тези съединения е почти три пъти по-мощно от обикновения екстракт от прополис.

В заключение - учените не само съумяват да докажат анестетичното действие на пчелния клей, но и да лансират страната ни като научно средище, благодарение на което, знаем повече за медицинското действие на пчелния продукт.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/964149/#B110

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеНаправления в медицинатаБотаникаХранене при...НовиниОрганизацииСъставкиЗдравни съветиСпортАлт. медицинаДиетиКлинични пътекиЗаведенияЛайфстайлТестовеРецептиВидеоКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография