Начало История на медицината Доказване на антибактериалните свойства на прополиса през 1940 година

Доказване на антибактериалните свойства на прополиса през 1940 година

От 1940г.

Доказване на антибактериалните свойства на прополиса през 1940 година - изображение

Най-ранното системно изследване, касаещо антибактериалната активност на прополиса е извършвено от Киваклина през 1940-та. Прополисът се доказал като потискащ агент на бактериостатичната активност на стептококус ауреус и бактериите,причиняващи коремен тиф.

Антимикробната активност на прополиса е изследвана и потвърдена от Линдфелсер. През 1967 г. той тествал прополисни проби, събрани от различни части на САЩ, през различните сезони. От 39-те бактериални вида, които са третирани в ин-витро условия, прополисът проявил силно инхибиторната си активност в 25 от тях, докато при същия брой гъбички, само 20 били инхибирани.

Антибактериалните свойства на прополиса срещу широк спектър от бактерии били проучени от Шелър в Полша. През 1967 г. се провели серия от експерименти, в които пчелният клей бил екстрахиран чрез етанол, а след изпаряване на фракцията, полученият алкохол се диспергирал във фосфатно буфериран физиологичен разтвор. Други две фракции, били получени чрез екстрахиране на прополиса с обикновен физиологичен разтвор (при 37 ° С и 100 ° С).

При тестването се изяснило, че коките (видове бактерии) са чувствителни на действието на тези фракции, докато кандида и коринебактериите (род грам-положителни пръчковидни бактерии), са само частично чувствителни. В групата на микобактериите, „H37Rv” и щам, изолиран от пациенти се установило, че болестотворните агенти са чувствителни към фракцията, получена чрез екстракция с алкохол.

Няколко проучвания, в които необработени разтвори на прополис били тествани срещу широк спектър от бактерии, били извършени от германски учени.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/964149/#B18

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛюбопитноФизиологияСоциални грижиЛайфстайлБотаникаНовиниЗдравни съветиСъставкиСпортАлт. медицинаДиетиЛеченияРецептиВидеоТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография