Начало История на медицината Доктор Бенджи Брукс и медицинската й практика в областта на педиатричната хирургия

Доктор Бенджи Брукс и медицинската й практика в областта на педиатричната хирургия

От 1948г.

Доктор Бенджи Брукс и медицинската й практика в областта на педиатричната хирургия - изображение

Още от момента, в който тя започва да прави "операции" на своите кукли с ножиците за маникюр на четиригодишна възраст, Бенджи Брукс никога не пожелава да бъде нещо друго освен лекар. Всъщност, момиченцето е толкова нетърпеливо да започне да изучава медицина, че майка му започва да му уроци по четене на верандата, много преди да достигне училищна възраст.

Бенджи Франсис Брукс е първата жена, която става хирург в детската болница в американския щат Тексас. По време на медицинската си кариера в тексаската детска болница, както и в болницата "Св. Йосиф" в Хюстън, лекарката провежда многобройни и задълбочени изследвания върху вродените дефекти у децата, изпробва различни методи на лечение при изгаряния, въвежда в употреба нови методи за оперативно третиране на далака и превенция на хепатит. Нещо повече, лекарката се стреми всячески да помогне на невръстните си пациенти, а по тази причина основава фондация на свое име, благодарение на която усъвършенствала хирургичните грижа за малчуганите в Тексас, дарява оборудване на различни медицински колежи, болници и медицински центрове. Доктор Брукс  безвъзмездно предоставя средства за изследването на детските болести.

Данни за биографията на доктор Брукс

Бенджи Брукс е родена в малкия град Туисвил в Северен Тексас през 1918 г. След като се научава да чете на 4 години,  да чете на четиригодишна възраст, Брукс е обсебена от желанието да завърши бакалавърската си степен. Желанието й се осъществява на 19 годишна възраст в колежа "State Teacher's College" в Северен Тексас. Тя защитава и магистърската си степен в същото училище две години по-късно. След четири години преподаване в гимназията на ученици, които са малко по-възрастни от нея, Бенджи Брукс решава да започне да се обучава в Медицинския факултет на Тексаския университет в Галвестън през 1944 г. Четири години по-късно тя получава дипломата си.

Д-р Брукс решава да се посвети на детската хирургия. Тя започва специализация в университета на Пенсилвания и Детския медицински център в Бостън. Лекарката става една от първите жени, които започват работа в катедрата по хирургия в Харвард. След като прекарва 1957 година в Глазгоу, Шотландия в изучаване на педиатрична хирургия в Кралската болница за деца, доктор Брукс се завръща в Бостън. Въпреки това, тя не е напълно щастлива от постижението си. Така през 1960 г. решава да се завърне у дома. По това време в щата Тексас практикуват само двама педиатрични хирурзи. Доктор Брукс е първата жена, избрала тази специалност.

Лекарката работи в Хюстън в тексаската детска болница и в болница "Сейнт Джоузеф". Безвъзмездно преподава в Медицинския колеж "Бейлор". Това не е достатъчно за нея. Към натовареното си ежедневие, обвързано с преподавателската дейност и смените й на хирург, д-р Брукс провежда изследвания, касаещи състоянието на малчуганите, родени с увреждания, изследва нови терапии, които третират тежки изгаряния, търси начини за успешна превенция на хепатит и други инфекциозни заболявания.

Фондацията за деца "Бенджи Брукс" е създадена от родителите на един от нейните невръстни пациенти. Тя има огромна роля за усъвършенстване на хирургичната грижа сред малките деца в щата. Чрез фондацията медицински колежи, центрове и болници получават специално оборудване, както и  средства за научни изследвания на педиатричните заболявания.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_44.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНаправления в медицинатаСпециалистиСпортНовиниСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актовеЗаведенияОрганизацииСнимкиЛюбопитноЛеченияИнтервютаИзследванияКлинични пътекиЛайфстайл