Начало История на медицината Доктор Джеймс Бари – хирургът с любопитна тайна

Доктор Джеймс Бари – хирургът с любопитна тайна

От 1826г.

Доктор Джеймс Бари – хирургът с любопитна тайна - изображение

Доктор Джеймс Бари е пионер в областта на хирургията, който се грижи за здравето на английската аристокрация. За съжаление, той е принуден да прикрива важен факт за себе си – че той е жена...

За да ви разкажем повече за неговия живот, ще трябва да се върнем назад във времето. И така, на 25 юли 1826 г. д-р Джеймс Бари е изправен пред вземането на драматично решение, което, по това време, малко хирурзи, имат смелостта да вземат. На тази паметна дата вилнее яростна буря със силен дъжд, а медикът е повикан от Кейптаун, където служи като хирург в британския гарнизон, за да помогне по време на трудно раждане на жена, на име Вилхелмина Мюник. Акушерката в дома на англичанката признава поражението и пълното си безсилие в критичната ситуация. Краткият преглед, извършен от д-р Бари, потвърждава, че бебето няма да може да се роди по нормалния начин. Наложително е да се извърши цезарово сечение - процедура, която по това време, неизменно е фатална за майката. Обикновено манипулацията се прилага само като краен вариант, за да може да се спаси поне животът на детето. Агонизирайки от болка, мисис Мюник, в крайна сметка, се съгласява да се извърши операцията, а д-р Бари подготвя инструментите си. По това време упойки няма. Акушерката държи г-жа Мюник здраво към леглото. С прочутата си сръчност д-р Бари прави разрез под пъпа на родилката.

Никой не знае, че Джеймс Бари - описан от Чарлс Дикенс като "слабоват младеж с бледо лице", който е "толкова умен, колкото и дързък" - е единственият квалифициран хирург в света, който знае (от личен опит) какво изпитват пациентките по време на раждане. Под военното си облекло този дребен на ръст джентълмен всъщност е жена. Чрез измама тя става първата и единствена (в продължение на много десетилетия) англичанка, която се образова и практикува като лекар и хирург.

Работа под прикритие

Истинското име на д-р Бари е Маргарет Ан Булкли. Тя е родена в Корк, Ирландия през 1789 г. Лекарската е дъщеря на злощастен търговец, който се озова в затвора заради натрупани дългове. Маргарет е блестящо, интелигентно и смело момиче. На 19-годишна възраст, след като ражда дете (в резултат от изнасилване, причинено на младата жена от собствения й чичо), тя е без никакви перспективи, отвратена е от мъчителния й живот като гувернантка. Тя решава да се предреши като мъж, за да учи медицина.

Плановете й са повлияни от нейния наставник – венецуелският революционер в изгнание генерал Франциско де Миранда. Тя възнамерява да стане хирург, а след това да възвърне идентичността си. Маргарет има желание да придружава революционера по време на военната му кампания. Благодарение на скромното си наследство (оспорвано от "онзи" неин чичо), Маргарет се прикрива с мъжки дрехи и се записа в университета в Единбург.

Ежедневието на ирландката е обгърнато в един изключително мрачен свят – това е ерата на крадците на накити, вземани от погребаните мъртъвци, на зловещите дисекции, провеждани на разлагащи се тела, на бруталната хирургия, практикувана без упойка или хигиенни мерки. Маргарет стоически завършва обучението по медицина през 1812 година, подвизавайки се с името "Джеймс Бари". Но първоначалните планове на жената са осуетени. Генерал Миранда е предаден и затворен от испанците, а Маргарет попада в „плен” на идентичността, която сама си създава.

Джеймс Бари, обръщайки гръб на потенциално доходоносна кариера на общопрактикуващ лекар, се присъединява към армията, за да бъде хирург. Така започва измамната кариера на лекарката, изпълнена с приключения и невероятни медицински постижения, която продължава цели десетилетия. Доктор Бари служи навсякъде в Британската империя - от Ямайка до Канада, от Корфу до нос Добра надежда, издигайки до генерал. Бари става личен лекар на няколко аристократи, включително на лорд Чарлз Съмърсет (начело на колонията, живееща на нос Добра надежда), който става негов най-близък приятел. Злите езици твърдят, че Чарлз и Маргарет са свързвани не само от добро приятелство, а разрасналия се скандал води до съдебно дело.

Маргарет Булкли живее като Джеймс Бари в продължение на 56 години. Истинската й идентичност остава скрита, докато авторът Майкъл дьо Прайс не открива истинското й име през 2008 г.

Живот под напрежение

Джеймс Бари е известен с уменията си на хирург, медицински пионер и борец за социална справедливост между хората. Той е известен и с изящните си (по немъжки) маниери, с високия си глас и прекрасен чар, но и с необуздания си нрав.

Доктор Бари побеждава в дуел, когато англичанин отправя обидна забележка към дама. Въпреки това, хирургът е склонен да избухне, дори да накаже физически свои колеги, които не са спазили инструкциите му. Медикът се сблъсква дори с виден кралски лекар.

Въпреки буйния си нрав д-р Бари съумява да издържи на напрежението. Блясъкът в кариерата на хирурга достига връхната си точка в онази буреносна нощ през 1826 г., когато на бял свят се появява с бебето на г-жа Мюник. По чудо, родилката оцелява след операцията (вероятно поради „радикализираната” преданост на д-р Бари към хигиената). Доктор Булкли извършва първото напълно успешно цезарово сечение в Британската империя. Бебето, логично, е кръстено Джеймс Бари Муник в чест на своя спасител, а във всяко поколение от семейството на оцелялото момче има по едно дете, носещо това име.

Решението на Маргарет да живее като мъж изглежда напълно практично. Има теории, че тя страда от хермафродитизъм, но доказателствата за това липсват. Вероятно това е изфабрикувано обвинение, плод на викторианското нежелание да се повярва, че жена може да постигне такива висоти - да стане хирург, медицински пионер и генерал в британската армия.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historyextra.com/article/bbc-history-magazine/dr-james-barry-victorians-surgeon-secret

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиИсторияСпециалистиНовиниИнтервютаЛюбопитноНормативни актовеЛеченияЗаведенияКлинични пътекиИзследванияОрганизацииЛайфстайлЗдравни съветиНаправления в медицината