Начало История на медицината Доктор Джейн Райт и кариерата й, посветена на лечението на онкологични заболявания до края на 20 век в САЩ

Доктор Джейн Райт и кариерата й, посветена на лечението на онкологични заболявания до края на 20 век в САЩ

От 1946г.

Доктор Джейн Райт и кариерата й, посветена на лечението на онкологични заболявания до края на 20 век в САЩ - изображение

Доктор Джейн Райт е първата жена, която е назначена за президент на Нюйоркското дружество за борба с рака. Лекарката става професор по хирургия, ръководител на катедрата по химиотерапия, а впоследствие - декан в Нюйоркския медицински колеж. Тя е най-високопоставената афроамериканка, която работи в национално призната и утвърдена медицинска институция.

Бащата на Джейн Кук Райт е един от първите афроамериканци, завършили медицинско училище „Harvard Medical School” и по този начин поставя високи стандарти за дъщерите си. Доктор Луи Райт е първия цветнокож лекар, назначен в общинска болница в Ню Йорк, а през 1929 г. той става първият афроамерикански полицейски хирург в града. Медикът, също така, учредява центъра „Cancer Research Center” („Център за изследване на рака”) в болница „Харлем”. Джейн Райт завършва с отличие Нюйоркския медицински колеж през 1945 г.

Лекаркато проучва широк спектър от потенциални противоракови агенти, изследва връзката между пациентите и реакциите на тъканните им култури. Тя разработва нови щадящи техники за прилагане на химиотерапия при лечение на онкологични заболявания. До 1967 година тя се превръща в най-високопоставената цветнокожа лекарка в американските медицински институции.

Родена в Ню Йорк през 1919 година, Джейн Кук Райт е първата от двете дъщери в семейството на Корин и Луис Томпкинс Райт. Баща й е хирург, учредил Центъра за изследване на рака в болница Харлем. Джейн Райт завършва с отличие от Медицинския колеж в Ню Йорк през 1945 г. Тя започва да практикува в болница "Белвю" от 1945 до 1946 г., като в продължение на 9 месеца тя специализира вътрешни болести. Когато завършва стажуването си в болница "Харлем" от 1947 до 1948 г., лекарката се омъжва за Дейвид Джоунс, който е новозавършил адвокат, дипломирал се в Харвард. След шестмесечен отпуск за отглеждането на първото си дете през 1948 г., д-р Райт се връща, за да завърши обучението си в болница „Харлем”.

През януари 1949 г. д-р Райт започва работа като медик в училище „New York City Public School” в Ню Йорк и продължава да дава дежурства в болница „Харлем”. След шест месеца напуска поста си в училището, за да се присъедини към баща си, който по това време е директор на Фондация за изследване на рака в болница „Харлем”.

В периода, когато практикува д-р Райт, химиотерапията все още се приема като предимно експериментален метод на лечение. В болницата в Харлем бащата на д-р Райт вече е насочил фокуса на изследванията си към проучването на различни противоракови химикали. Доктор Луис Райт работи най-вече в лабораторията, а д-р Джейн Райт  извършва клиничните изпитвания. През 1949 г. двамата започват да тестват нов химичен агент върху пациентите с левкемия и рак на лимфната система. Няколко пациенти доброволно участват в изпитванията. В различна степен всички постигат ремисия. След смъртта на д-р Луис Райт през 1952 г. д-р Джейн Райт е назначена за ръководител на Фондацията за ракови изследвания. По това време тя е на 33-годишна възраст.

През 1955 г. д-р Райт става доцент по хирургия в Нюйоркския университет и заема директорския пост в програмата по изследване на химиотерапията в медицинския център и университета (както и болниците и университетите в Белвю, които също са под негова опека). През 1964 г. президентът Линдън Б. Джонсън назначава д-р Райт в Комисията за лечението на сърдечни заболявания, рак и инсулт. Въз основа на доклад на Комисията е създадена своеобразна национална мрежа от центрове за лечение на тези заболявания. През 1967 г. Джейн Райт професор по хирургия. Ръководи и работата в Катедрата по химиотерапия, назначена е за декан на Нюйоркския медицински колеж. В този времеви период от историята на Съединените щати, доктор Райт е един от най-високо квалифицираните, уважавани и обичани афроамерикански медици, ръководещи национално утвърдено лечебно заведение.

Лекарката прилага нова всеобхватна програма за проучване на инсулт, сърдечни заболявания и рак. За целта д-р Райт създава друга програма, чрез която колегите й преминават обучение, за да прилагат химиотерапия на пациентите, страдащи от онкологични заболявания. През 1971 г. д-р Джейн Райт става първата жена, избрана за президент на Нюйоркското дружество за борба с рака. След дълга и ползотворна кариера в областта на онкологичните изследвания, през 1987 г. лекарката решава да се оттегли. През 40-годишната си кариера д-р Райт публикува много научни статии, посветени на утвърждаващата се химиотерапия и ръководи множество делегации на изследователи на злокачествените заболявания в Африка, Китай, Източна Европа и тогавашния Съветски съюз.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_336.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияКлинични пътекиБотаникаЛайфстайлМедицински изследванияЗаведенияСпециалисти