Начало История на медицината Доктор Джорджиана Сийгър Джоунс и кариерата й в областта на гинекологията

Доктор Джорджиана Сийгър Джоунс и кариерата й в областта на гинекологията

От 1936г.

Доктор Джорджиана Сийгър Джоунс и кариерата й в областта на гинекологията - изображение

Доктор Джорджиана Сийгър Джоунс е първият изследовател, който описва "дефекта на лутеалната фаза" при безплодие. Тя е и първият медик, който идентифицира и описва състоянието "синдром на яйчниковата резистентност", освен това, тя доказва, че стимулацията при жените с нормален цикъл с менопаузален гонадотропин увеличава броя на яйцеклетките, които са годни за оплождане в ин-витро условия.

Доктор Джорджиана Сийгър Джоунс, заедно със съпруга си - д-р Хауърд У. Джоунс създават отделения по репродуктивна ендокринология в медицинските лечебни институции "Джонс Хопкинс". Лекарката е първият репродуктивен ендокринолог, назначен на пълен работен ден в медицинско училище. Като студент по медицина в Университетската гимназия "Джон Хопкинс", бъдещата лекарка първа демонстрира, че хормонът на бременността (сега наричан хорионен гонадотропин) наистина се синтезира чрез плацентата, а не от хипофизата, както се счита допреди това.

След като завършва образованието си през 1936 г., д-р Джоргана Сийгър се заема със своята аспирантура в болница "Джонс Хопкинс". Тя се посвещава и на специализацията си по гинекология от 1936 до 1937 г. Тя стажува в Националния институт по ракови заболявания от 1937 до 1938 г. Доктор  Джоунс прекарва времето от 1938 и 1939 в лабораторни изследвания по ендокринология в Катедрата по хирургия към Университета „Джонс Хопкинс”. През 1938 г. е назначена в Гинекологичната ендокринна клиника в болница "Джонс Хопкинс". Лекарката става директор на Лабораторията по репродуктивна физиология, където работи до 1978 година.

Заедно с бъдещия си съпруг си д-р Хауърд У. Джоунс (той е изтъкнат хирург), д-р Сийгър създава отделения по репродуктивна ендокринология в Медицинските институции „Джонс Хопкинс” през 1939 г. Двойката се жени през следващата година. Лекарката работи в тясно сътрудничество със стажантите и своите сътрудници, за да се изгради подразделението в областта на репродуктивната ендокринология. През 1978 г., същата година, в която двама английски лекари извършват първото успешно ин-витро оплождане (IVF), семейство Джоунс получава предложение за създаване на подобна програма в Съединените щати. Те го приемат и се преместват в Норфолк, щата Вирджиния, където учредяват сегашния световно известен Институт по репродуктивна медицина „Джоунс”(„ Jones Institute for Reproductive Medicine”), който е под опеката на Медицинското училище в Източна Вирджиния („Eastern Virginia Medical School”). Междувременно двойката се радва на семейно щастие, прекарано в грижи по трите си деца.

Доктор Джорджиана Джоунс е главен редактор на „The Obstetrical and Gynecological Survey” от 1957 до 1989 г., а сред многото й отличия се нареждат: призът „Distinguished Service Award Medal”, връчен от Клуба на космополитите в Норфолк, наградата „Dean's Outstanding Faculty Award” от Медицинското училище в Източна Вирджиния, наградата "Distinguished Alumnus Award” и „Distinguished Scientist Award”, връчена й през 2000 година от Дружеството за гинекологични изследвания.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_291.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСпециалистиСнимкиАлт. медицинаЗаведенияКлинични пътекиНормативни актовеЗдравни съветиОрганизацииЛюбопитноАнатомияИзследванияНаправления в медицината