Начало История на медицината Доктор Каръл Нейдълсън – първият президент на Американската психиатрична асоциация

Доктор Каръл Нейдълсън – първият президент на Американската психиатрична асоциация

От 1961г.

Доктор Каръл Нейдълсън – първият президент на Американската психиатрична асоциация - изображение

В свое известно интервю лекарката разказва за себе си: "Още като малко дете аз взех пример от женските ролеви модели, на практика – всяка роля, която дамите могат да поемат в живота си. Моите примери за подражание бяха учителите ми, моята леля-адвокат и Мария Кюри, чиято биография четях и препрочитах. Те ми помагаха да мечтая. Когато бях на дванайсет години, дядо ми, когото обожавах, заболя от рак на белия дроб и почина. Преди смъртта му бях прекарала много месеци с него, говорейки с него и четейки любимите му книги. Този опит ме вдъхнови да избера медицината за бъдещата си професия. Поставих си за цел да изкореня рака от света. Исках да съм от полза на другите по същия начин, по който бих помогнала на собствения си дядо."

Доктор Каръл Нейдълсън е първата жена, избрана за президент на Американската психиатрична асоциация ("APA"). Дамата е избрана за главен редактор на вестник "APA Press" и е първият директор на Партньорския кабинет за кариерно развитие на жените в Бригам и "Women's Hospital". Като психиатър в Харвардския медицински университет и експерт на Бригъм и "Women's Hospital", тя оказва значително влияние върху живота на дамите, ангажирани в сферата на медицината и психичното здраве. Лекарката ръководи кабинета за професионално развитие, кариерно планиране и наставничество на жените, част от болничния персонал.

Карол Купърман е родена в Бруклин, Ню Йорк през 1936 г. Завършва с отличие колежа "Brooklyn College" през 1957 г. Част е от колежанското престижно сестинство "Phi Beta Kappa". През 1961 г. е избрана да членува в почетното медицинско частно общество на "Alpha Omega Alpha", което е част от медицинското училище към Университета в Рочестър ("University of Rochester Medical School"). От 1979 г. до 1993 г., Каръл Нейдълсън е заместник-председател на катедрата по психиатрия в "New England Medical Center", Бостън. Лекарката става клиничен професор по психиатрия в Харвардското медицинско училище от 1995 г. насам.

В началото на 60-те години на ХХ век, когато д-р Нейдълсън започва да практикува психиатрия, втората вълна на феминизма в САЩ разкрива нови перспективи, касаещи решения на проблемите със здравето на дамите. Приобщаването й в женски движения спомага да се задвижат промените в медицинския подход към психическото здраве на слабия пол. По това време сексистките нагласи спрямо жените - както пациенти, така и лекари - са твърде често срещано явление, а лекарките все още са относителна рядкост. Освен това, голяма част терапията на психичните разстройства се основава на проучвания, проведени над бели мъже. Днес в Съединените щати е задължително при търсенето на грантове за медицински изследвания да се използват както женски, така и мъжки субекти или да се уточни защо дадено изследване не е така.

Като директор на Партньорския кабинет за кариерно развитие на жените в Бригам и женската болница, д-р Нейдълсън разработва креативни стратегии за подпомагане на жените-лекари. Помага им да изградят успешна кариера и професионално развитие. Преодоляването на препятствията, с които се сблъсква в началото на кариерата си, по думи на нейни приятели: "й помогна да се научи да рискува, да се разочарова и да се радва на успеха." Лекарката също вярва в решаването на проблемите и спорните въпроси чрез изграждане на консенсус. Тя твърди, че половите предразсъдъци са вкоренени като: "несъзнателно противопоставяне между двата пола". Медиците, които са началници на отделения, не назначават лекарки на важни длъжности, защото "те не мислят за тези неща", а жените, на свой ред: "не мислят да се промотират или не знаят как да го направят". Ето това според д-р Нейдълсън е пример за омагьосан кръг.

Нейните усилия за преодоляването на тези различия между половете включват насърчаване на квалифицираните жени като потенциални кандидати за работа, поставянето на дами на лидерски позиции, защита на постиженията на жените и преодоляване на проблемите, които спомагат за работа в условия на равнопоставеност между половете. Тя редовно се среща с ръководителите на отделения и кариерните консултанти, за да се открият жените с най-голям потенциал за работа на лидерски позиции. През 1985 г. д-р Нейдълсън става първата жена, избрана за президент на Американската психиатрична асоциация. През същата година, лекарката получава наградата "Елизабет Блекуел" за "принос към каузата по приобщаването на жените в областта на медицината". През 2002 г. тя е удостоена с наградата "Александра Симонд" за принос в психиатрията и лидерство в развитието подобряване на здравето при жените. Карол Нейдълсън е президент и главен изпълнителен директор на Американската психиатрична асоциация и със сигурност е помогнала на много хора.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_233.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНормативни актовеИсторияНовиниСпециалистиСнимкиПсихологияНаправления в медицинатаЛайфстайлЗаведенияЛюбопитно