Начало История на медицината Доктор Карън Блейкмур и кариерата й в областта на акушерството и гинекологията в САЩ

Доктор Карън Блейкмур и кариерата й в областта на акушерството и гинекологията в САЩ

От 1987г.

Доктор Карън Блейкмур и кариерата й в областта на акушерството и гинекологията в САЩ - изображение

Доктор Карън Блейкмур е част от лекарския екип, разработил новаторски метод благодарение на опити с лабораторни мишки. Целта на медиците е да проучат подробно какъв е потенциалът за извършването на интравенозна трансплантация на донорни клетки, които биха могли да се борят с някои генетичните заболявания.

Доктор Карън Блейкмур е лидер в областта на медицинската генетика. Нейният опит с интратекалното фетално лечение и пренаталната диагностика в първия триместър на бременността са пионерни и водят до появата на нова област на изследвания в областта на трансплантациите на костен мозък в утробата за изследване и третиране на генетичните нарушения на плода.

Карън Блейкмур получава бакалавърската си степен от университета в Пенсилвания и магистърската - от медицинския колеж в Охайо през 1978 г. След това, лекарката спечелва пълна стипендия и решава да задълбочи медицинските си познания в областта на човешката генетика в университетската гимназия „Yale University School of Medicine”, където д-р Блейкмур е част от екип, който разработва потенциален метод за извършване на ултразвуков скрининг на заболяването синдром на Даун. След това тя защитава аспирантура в медицинското училище „Washington University School of Medicine” във Вашингтон.

Карън Блейкмур се присъединява към професионалистите от екипа на факултета в университетската гимназия "Джон Хопкинс" през 1987 г. Назначена е за директор на лабораторията и програмата за вземането на проби за хорионна биопсия. Тя е и сред директорите, координиращи изпращането на пробите за изследване нивата на АФП (алфа-фетопротеин). Обследването на проби от хорионна биопсия е относително нова медицинска процедура, използвана за диагностициране на някои видове вродени дефекти през първите три месеца от бременността. Тъй като тъканта от плацентата на майката и фетуса са генетично идентични е възможно да се определят генетичните характеристики на плода чрез вземането на малки проби от хорионните вили от външната стена на плацентата. Тестът за изследване на нивото на АПФ се използва за евентуалното констатиране на фетален дистрес или аномалии на фетуса. През 1992 г. доктор Блейкмур става директор на пренаталния диагностичен център, а през 1994 г. е назначена на директорския пост в звеното за майчинно-феталната медицина. Тя оглавява и степендиантската програма за обучение медиците.

Интересите на лекарката включват пренаталната диагностика, генетичните аномалии на плода, физиологията на майката и плода по време на бременността, феталната терапия, трансплантацията на костен мозък в утробата.

Екипът на д-р Блейкмур (от института по генетична медицина на университета "Джон Хопкинс") разработват новаторски скринингов модел, който да помогне да се определи какъв трябва да бъде оптималният брой клетки, който да се използва при трансплантация в утробата. Благодарение на техните изследвания може да стане възможно да се развият и усъвършенстват в in utero условия трансплантациите, с които да се третират различни вродени заболявания.

Д-р Блейкмур има три сертификата от американския съвет по медицинска генетика, по акушерство и гинекология и майчино-фетална медицина. Тя е преподавател в "Johns Hopkins University School of Medicine ", както в областта на онкологията, така и по акушерство и гинекология. Тя е преподавател по здравни науки в „Johns Hopkins Bloomburg School of Public Health”.

Д-р Блейкмур е препоръчана от нейните колеги и приятели като "най-добрата лекарка в Америка". Тя е носителка на наградата за най-добри генетични изследвания в областта на перинаталната медицина, връчена й от „Society of Perinatal Obstetricians”.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка:https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_75.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСпециалистиЗаведенияСнимкиАнатомияЗдравни съветиАлт. медицинаОрганизацииЛюбопитноНормативни актовеКлинични пътекиИзследванияНаправления в медицината