Начало История на медицината Доктор Катрин Стърджис и медицинската й практика в областта на пулмологията

Доктор Катрин Стърджис и медицинската й практика в областта на пулмологията

От 1922г.

Доктор Катрин Стърджис и медицинската й практика в областта на пулмологията - изображение

Катрин Стърджис е изключително заинтересована от медицината и лекарската професия, дори като тийнейджър. Въпреки това, баща й я обезсърчава. Той не счита за необходимо дори завършването на висше образование, предупреждавайки дъщеря си, че ако завърши колеж и се омъжи за беден човек, тя дори няма да знае как да си ушие рокля.

Факти за биографията на лекарката

Въпреки всичко, тя започва подготвителните си курсове по медицина в университета в Пенсилвания през 1922 г. Нужни са почти 20 години на Катрин Стърджис, за да завърши медицинското си образование. До края на кариерата си, лекарката е считана за пионер в белодробните изследвания, като приблизително стоте й научни  публикации, се смятат за изключително ценни. В една от тях, тя изследва съотношението между тютюнопушенето и рака на белия дроб.

Катрин Стърджис е родена в Каталина Розенбаум през 1903 г. във Филаделфия. Тя израства в традиционалистки мислещо домакинство, с баща, който вярва, че: "мястото на жената е в дома". По-късно д-р Стърджис си припомня, че още в периода на тийнейджърските си години е изключително заинтересована от медицинската професия, но баща й я обезкуражава непрестанно. Той предупреждава дъщеря си, че ако завърши колеж и се омъжи за беден човек, няма да знае дори как да си ушие рокля. Амбицирана от предизвикателството, Катрин прекарва две седмици в шиене на въпросната рокля (въпреки ненавистта си към шиенето), за да докаже, че може да се грижи за себе си, без значение за кого се е омъжила. Когато завършва дрехата си, младата жена я облича, носейки я гордо на закуска. Така, баща й отстъпва по въпроса за образованието, а девойката се записва в университета в Пенсилвания през 1922 година. Вместо да завърши медицинската си подготовка за кандидатстване, Катрин бяга с приятеля си, бунтувайки се срещу семейството си.

За следващото десетилетие Розенбаум се грижи за семейството си, а в този период тя има две малки деца и съпруг, останал без работа. Това принуждава Картрин да започне да работи като секретарка.  През 1932 г. тя работи за доктор Исидор Рейвин, известен хирург в университета в Пенсилвания. Досегът й с тази професия кара жената да си спомни за своята мечта. В същото време, съпругът на Катрин Розенбаум заболява от туберкулоза. Докато се възстановява в санаториум, той се влюбва в друга пациентка. След това той и Катрин се развеждат. Бившата г-жа Розенбаум се завръща в училище и завършва кандидат студентската си подготовка по медицина в Пенсилванския държавен университет през 1935 г. По-късно през същата година тя започва да учи медицина в Женския медицински колеж в Пенсилвания. Завръщането й в руслото на медицинската професия е забавено от много предизвикателства. Тя също заболява от туберкулоза и е принудена отново да напусне медицинското училище, за да се бори както физически, така и във финансово отношение в следващите три години. Накрая, през 1942 г. тя получава медицинската си степен (почти две десетилетия от напускането на  след  дома си) и става лекар.

След една година стажуване в Женския медицински колеж в Пенсилвания, д-р Розенбаум специализира в болница "Херман Кийфър" в областта на пулмологията, обръщайки специално внимание на туберкулозата. Тя усеща, че възстановява все повече увереността си, въпреки че не получава предложение за работа след специализацията си. Вместо това, тя се завръща във Филаделфия. Тя се стреми към по-добри възможности. Така лекарката започва работа, обвързана с в рентгеново изследване на гръден кош.

Опитът, който натрупва по време на медицинската си практика, се оказва изключително полезен за доктор Розенбаум. Тя не само е в състояние да работи с редица светила в медицината, които са имали шанса да изучат подробно туберкулозата, с която тя е добре запозната, но и съумява да проучи връзката между диабета и туберкулозата, рака на белия дроб и пушенето. Новите професионални  кръгозори, които лекарката открива, я провокират да насочи вниманието си към превантивната медицина. За съжаление, доктор Розенбаум, дори в края на кариерата си усеща, че ситуацията не се е променила толкова, колкото би й се искало.

Последните няколко десетилетия от кариерата на д-р Катрин Розенбаум преминават сред забележително научно вълнение, провокирано от новаторските клинични изследвания, в която тя участва. Тя заема поредица длъжности в Женския медицински колеж в Пенсилвания. От 1947 г. до 1963 г. лекарката преподава в университета "Пенсилвания", а през 1962 г. се омъжва за трети път променяйки фамилията Стърджис. След като завършва магистърска си степен по обществено здраве в Университета Джон Хопкинс, лекарката работи в администрацията в държавната болница „Ландис”, в Националния институт по рака и в медицинския център на Милтън С. Хърши, част от структурата на Пенсилвания държавен университет. Доктор Стърджис работи и в няколко болници в района на Филаделфия.

Д-р Стюрджис  осъзнава, че професионалният й статус и поведение се отразяват на всички жени, упражняващи медицинската професия в САЩ. По тази причина тя се стреми всячески да бъде пример, достоен за подражание.

По статията работи: Виктория Милова 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_313.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСпециалистиНовиниОрганизацииАлт. медицинаЗаведенияИзследванияЛюбопитноКлинични пътекиНормативни актове