Начало История на медицината Доктор Кетрин Морси и медицинската и практика в щата Ню Мексико

Доктор Кетрин Морси и медицинската и практика в щата Ню Мексико

От 1993г.

Доктор Кетрин Морси и медицинската и практика в щата Ню Мексико - изображение

„Винаги съм ималa изразен интерес към науката. Започнах да се интересувам от това да бъда лекар след злощастния ми опит с влошеното здраве на децата ми и взаимодействието ни с индианската система за здравеопазване. Осъзнах от първо лице екологичните, хранителни и социалните фактори за здравословното състояние на индивида и голямата нужда от американо-индиански лекари, които ще поемат грижата за тези общности, живеещи в рамките на САЩ” – това са думите на д-р Кетрин Морси, казани в популярно нейно интервю за авторитетно американско медицинско издание .

Проявявайки особен интерес към предимствата на традиционната американска индианска хранителна диета, общопрактикуващата лекарка д-р Кетрин А. Морси включва традиционните лечебни практики на народа й в грижата за пациентите й. За да отгледа дъщеря си и да практикува медицина в индианската племенна общност Навахо, тя е практикува обща медицина в Галъп, щата Ню Мексико.

След успешна кратка кариера като дизайнер на бижута, Кетрин Морси е приета в Медицинска школа в Дейвис, която е част от структурата на „Калифорнийския университет”. В този период и двете деца на бъдещата лекарка навлизат в периода на юношеството. Тя завършва магистърската  си степен по медицина през 1993 г. и остава в Калифорнийския университет, за да довърши специализацията си по обща медицина. По време на обучението си специализантката проявява особен интерес спрямо изследвания на общностите от хора, които са наследници на коренното население на  Америка.
Работейки в Сакраменто като директор на калифорнийския клон на Индианския здравен съвет, д-р Морси практикува и в Индианския здравен център в Юба сити. През това време лекарката заема и множество позиции на доброволни начала. В събота д-р Морси ръководи и преподава на студентите по медицина в клиниката „Clinica Tepati” (отново под опеката на Калифорнийския университет), която предоставя грижи на бедните и недостатъчно уредените финансова пациенти. За своята работа там д-р Морси получава награди (през 1988 и 1995) за изключителен ангажимент и посвещение на грижите за болните, а през 1997 г. тя е обявена за преподавател на годината.

Доктор Морси работи известно време като доброволка в клиниката "Имани" и в Калифорнийския университет (в Медицински център "Дейвис"), както и за шампионата „Track and Field” в САЩ през 1995 г. Доктор Морси е известен преподавател, а през 1991 г. координира ежегодната серия лекции по здравни грижи в Калифорнийския университет.

Лекарката всячески се стреми да интегрира традиционните племенни терапевтични практики в обучението на лекар. Третото й дете е родено през 1999 г., докато д-р Морси практикува в района на Сакраменто. По това време: "реших, че трябва да се върна там, където се чувствам у дома и да отгледам детето си по традициите на племето навахо". В ролята си на медицински сътрудник в индианския медицински център "Галъп" в Ню Мексико, д-р Морси отбелязва: "Моите пациенти изглежда оценяват, че знам това-онова за традиционната медицина и не само одобряват този факт, но и от време на време разчитат на това." Лекарката е особено заинтересована от предимствата на традиционната индианска диета и влиянието й за поддържането и възвръщането на оптималното здраве и хармония на тялото. Доктор Морси, също така, работи за учредяването на „Navajo Hogan and sweat lodges” за членовете на общността на Галъп.

"Първоначално се опитах да правя много неща: да преподавам, да върша административна работа, да обгрижвам пациентите си и т.н. Сега се съсредоточавам главно върху последното, но гледам грижата ми да е от гледна точка на традиционната медицина и храненето на моя народ". Относно живота си в Ню Мексико, д-р Морси отбелязва: "Много съм щастлива да живея сред нашите четири свещени планини и възнамерявам да остана и да се грижа за хората".

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: www.cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_230.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниИсторияСпециалистиСтатистически проучванияСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияОрганизации