Начало История на медицината Доктор Лайла Щайн Крос – основателката на асоциация "Friends of The American Medical Women’s Association"

Доктор Лайла Щайн Крос – основателката на асоциация "Friends of The American Medical Women’s Association"

От 1957г.

Доктор Лайла Щайн Крос – основателката на асоциация "Friends of The American Medical Women’s Association" - изображение

В свое интервю доктор Крос твърди, че от ранна детска възраст се стреми да бъде лекар. Тя е възхитена и окуражена от общопрактикуващия си лекар, който е съсед и семеен приятел на родителите на Лайла.

Доктор Лайла Щайн Крос е семеен лекар. Тя основава частната си практика в северната част на Филаделфия. Дамата е сред малкото медици, отговарящи за местни, държавни, национални и международни председателства и организации в областта на общата медицина. Доктор Крос последователно става президент както на международната асоциация "Medical Women International Association" (MWIA), на неправителствения клон на Организацията на обединените нации, така и на американската асоциация "American Medical Women Association" (AMWA).

Доктор Крос завършва с пълно отличие университета "Темпъл". След това, през 1957 година тя се дипломира и в Медицинския колеж в Пенсилвания, Филаделфия, където се сприятелява с Лоис Милър Матокс, която е сътрудник по превантивна медицина. Доктор Крос е радетел за овластяването на жените лекари. Тя е застъпник за решаването на проблемите, касаещи неуредици в женското здравеопазване, както и за поддържането на добри и уважителни отношения между пациентите и лекарите. Тя е единственият медик, включен в книгата на "Новите жени предприемачи на Америка" ("America's New Women Entrepreneurs"). Автор е на "Нарастващото влияние на жените в медицината" ("The Growing Influence of Women in Medicine"). Доктор Крос е написала и една глава в медицинската творба "Future Practice Alternatives" през 1993 година.

Като сътрудник на "Американската академия на семейните лекари", д-р Крос основава Асоциация на приятелите на жените-медици ("Friends of The American Medical Women’s Association") през 1977 г. През 1999 г. е удостоена с медала "Елизабет Блекуел" - най-престижната чест, оказвана някога от асоциацията на някой медик. Нещо повече – д-р Крос си извоюва признание за лидерство в грижата за здравето на жените. Доктор Крос повлиява и на самата роля на жените, практикуващи медицина. Тя има изключителен принос в борбата по овластяването на жените-медици. Лекарката е третата жена за 150 години история, станала президент на "Philadelphia County Medical Society" и е едва втората дама, която служи като президент на Академията на семейните лекари в Пенсилвания за цялата петдесет-годишна история на тази организация.

В допълнение, към личния си практика, д-р Крос работи и като клиничен асистент в училището "Hahnemann School of Medicine" (Медицинския колеж в Пенсилвания). Съпругът й - Ал Крос е също семеен лекар. Семейството отглежда и образова двама лекари и един адвокат.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: www.cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_188.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСпециалистиСтатистически проучванияСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияОрганизации