Начало История на медицината Доктор Лора Уилямс и лекарската й практика в САЩ от края на 20 век

Доктор Лора Уилямс и лекарската й практика в САЩ от края на 20 век

От 1963г.

Доктор Лора Уилямс и лекарската й практика в САЩ от края на 20 век - изображение

Д-р Лора Уилямс е първата американска лекарка от индиански произход, която става част от екипа на преподавателите на медицинския университет в Калифорния. В своя интервю тя казва: "Исках да бъда от лекарите, който наистина могат да внесат разлика, да променят живота страдащите пациенти към по-добро. Видях и много близки, водещи непрестанна борба с опасни болести. Още тогава знаех какъв ще е пътя ми".

Като част от индианското племе Хуанено-Акюхаймън, членове на което са изключително активни както в лекарските, така и в студентските организации, д-р Лора Ан Уилямс си поставя за цел да подобри медицинските грижи за американците с индиански произход. За да я постигне, тя основава и ръководи Калифорнийския офис на Асоциацията на американските индиански лекари.

Лаура Уилямс е родена в Санта Фе Спрингс, Калифорния през 1963 г. Тя учи в колежа "Уитиър" от 1981 до 1983 г. Девойката се премества по-късно в университета в Южна Калифорния чрез стипендиантска  програма на индианската здравна служба. Тя завършва бакалавърската си степен през 1986 г. Като студентка тя доброволно помага на работата в местните болници и клиники. Работейки в Индианската свободна клиника "Indian Free Clinic" в Америка през 1986 г., тя се среща с много лекари, които са членове на Асоциацията на американските индиански лекари. Те я насърчават да започне обучението си по медицина. Така девойката напуска Калифорния, за да се запише за кратко в университета по туризъм в Бостън. Докато е там, тя се присъединява към Асоциацията на местните американски медицински студенти, а след това става неин президент. Оттогава лекарката започва да членува и в Асоциацията на американските лекари от индиански произход. Доктор Уилямс поддържа работата в тези две групи през голяма част от кариерата си.

След като завършва "Тъфтс" през 1991 г., д-р Уилямс се завръща в Калифорния, за да завърши специализацията си по обща медицина в Медицински център "Глендейл адвентист". Тя се премества на изток още веднъж, за да завърши стипендиантска програма към медицинското училище Robert Wood Johnson в Ню Джърси. По това време д-р Уилямс защитава и магистърска степен по обществено здраве в университета "Рутгърс" през 1996 г. След това лекарката служи като главен медицински секретар на племето Семиноле във Флорида и накрая се завръща в Калифорния, където продължава да работи с американски индиански групи, за да подобри здравеопазването и медицинските грижи сред тази общност.

От 1994 до 1997 г. д-р Уилямс е професор по медицина в Университета на Калифорния-Ървайн и ръководи Индивидуалната научно-изследователска инициатива за определяне на потребностите на населението от индиански произход. Резултатите от нейното изследване - "Native Voices for Change" са публикувани през 2000 г.

Първата дама с индиански проиход от Калифорния, която заема медицинска позиция в университета в Калифорния, обучава д-р Уилямс. Лекарката също така насърчава контрола върху раковите заболявания и профилактиката, като предоставя предоставя извършването на безплатни мамографии чрез Американското дружество за борба с рака и Програмата за контрол на рака на гърдата и маточната шийка в Калифорния.

През 1999 г. д-р Лора Уилямс получава наградата за първична грижа от американското общество за борба с рака и през 2000 г. е обявена за "Orange County Business Woman" на годината от списание "Orange County Business Journal".

По статията работи: Виктория Милова


5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_332.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниНаправления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСпециалистиВидеоНаучни публикацииАлт. медицинаЗаведенияИзследванияОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиПрезентации