Начало История на медицината Доктор Лорейн Команор и медицинската й практика в САЩ, посветена на клиничните проучвания

Доктор Лорейн Команор и медицинската й практика в САЩ, посветена на клиничните проучвания

От 1974г.

Доктор Лорейн Команор и медицинската й практика в САЩ, посветена на клиничните проучвания - изображение

Лорейн Ханлон Конор, шампионка по фигурно пързаляне в тийнейджърските си години, преориентира кариерата на практикуващ анестезиолог и се съсредоточава в провеждането на клинични изследвания.

Родена в Бостън, щата Масачузетс през 1946 г., Лорейн Ханлон е единственото дете в семейството на брокер и историчка на изкуството, преподаваща в университета в Харвард. Като дете Лорейн страда от тежка астма и в пристъп на отчаяние майка й я завежда на ледена пързалка, с надаждата момичето да избегне вредния ефект от цветния прашец. Тя израства като всепризната шампионка по фигурно пързаляне, наред с други изявени олимпийци по фигурно пързаляне като Тени Олбрайт и Дик Бътън. Освен всичко, Лорейн е увлечена от херпетологията (тя дори работи като херпетолог за известно време).

През 1963 г.  бъдещата лекарка става шампион по фигурно пързаляне на САЩ за младежи през 1963 г. Още след петнадесетия си рожден ден, тя е поканена да участва в световно състезание. Тя резервира полет до Прага, Чехословакия. Администрацията в училището й училище не одобрява пътуването. Казано й е, че ако отиде на световното, ще трябва да си търси друго училище след завръщането си. Така тя решава да си остане вкъщи. Случва се нещо ужасно - по-голямата част от отбора й загива в самолетна катастрофа на следващия ден, пътувайки към Световното първенство в Прага. Няколко седмици след катастрофата тя казва, че не си спомня дали е била на училище, или на пързалката. Мъката засенчва ежедневието й за седмици наред. Очевидно е, че бъдещата лекарка преживява трудно случилото се. Въпреки това, тя събира сили да продължи напред , а две години по-късно става шампион по фигурно пързаляне в САЩ.

След като завършва Харвард през 1968 г., Лорейн Ханлон се записва в медицинското училище в Станфордския университет. Започва стаж по педиатрията в детската болница в Сан Франциско, а след това - специализира в областта на анестезиологията в университетската болница в Станфорд. След една година в Англия и Япония, тя се премества в залива на Сан Франциско (през 1974 г.) и практикува през следващите двадесет години.

Д-р Конор отбелязва, с известна доза хумор, че анестезиологията не е "лесна за употреба" специалност, особено когато става дума за съчетаването на грижи по семейството и добрата медицинска кариера. Когато се ражда третото й дете, тя прекарва голяма част от времето си в болничната администрация. Лекарката има желание да смени специалността си и не вярва, че високоспециализираните й умения ще й позволят да се премести в друга област.

По случайност, доктор Конор има възможността да вземе участие в някои клинични проучвания на аналгетици. По-късно лекарката сменя клиничната практика с изследванията. Понастоящем работи в отдела по научните въпроси, касаещи диагностиката на нуклеиновите киселини във фармацевтичната компания „Bayer”. Нейна е задачата да координира и подпомага създаването на клиничните и лабораторни изследвания на заболяването  хепатит в САЩ и Канада.

Въпреки че грижата за пациентите липсва на доктор Команор, лекарката е щастлива, че има възможност да развива новите си умения. Тя се възползва от помощта на редица лидери както в областта на хепатологията, така и в лабораторната медицина. Нейният натрупан опит й дава нова представа за медицината и я убеждава лично, че е възможно лекарската практика да бъде канализирана в различни области.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_67.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСпециалистиНовиниСнимкиЛюбопитноНаправления в медицинатаОрганизацииЛеченияНормативни актовеКлинични пътеки