Начало История на медицината Доктор Лорен Мошер и психиатричнатаму практика в САЩ от края на 20 век

Доктор Лорен Мошер и психиатричната му практика в САЩ от края на 20 век

От 1980г.

Доктор Лорен Мошер и психиатричната му практика в САЩ от края на 20 век - изображение

Доктор Лорен Мошер е американски психиатър, който възприема новаторска терапия за немедикаментозно лечение на шизофрения. Той завършва Медицинското училище на Станфорд и Харвард. Медикът е един от първите ръководители на Центъра за изследване на шизофренията в Националните институти по психично здраве („National Institutes of Mental Health” – „NIMH”) от 1968 г. до 1980 г. Той е основател и първи редактор на списание „Chief of Schizophrenia Bulletin”. Съавтор е на учебника "Community Mental Health: Principles and Practice", който е преведен на пет езика. Медикът пише или редактира множество научни статии.

Д-р Мошер прекарва цялата си професионална кариера, търсейки по-хуманно и ефективно лечение за хората с диагноза шизофрения. Това го кара да бъде в голяма степен човек, незачитащ нормите, с медицинска практика, маргинализирана от конвенционалната психиатрия. Като защитник на правата на пациентите д-р Мошер възприема подход, който произтича от "моралното третиране" на душевно болните хора, традиция, отъждествявана с името на Филип Пине, наредил премахването на веригите на пациентите, третирани в болница "Bicеtre Hospital" в Париж през 1797 г.

Неговите ранни проучвания, посветени на шизофренията и еднояйчните близнаци, го убеждават, че само гените не могат да обяснят появата на тежкото заболяване. „Пренебрегвайки екологичните и психосоциалните фактори, той счита психиатричните заведения за основни виновници, за заклеймяването на шизофренията като "механистичен" модел на мозъчно заболяване”. Резултатът, казва той, е, че: "Ние сме толкова заети с това да даваме лекарства, че няма как да намерим и стотинка, която да се изразходи за (немедикаментозни) научни изследвания".

През 70-те години медикът разработва иновативно, извънболнично, лечебно заведение, подобно на център от жилищен тип. В него пациентите не приемат лекарства. Наречен е „Soteria House for newly identified acutely psychotic persons”. При двугодишно проследяване на състоянието на пациентите в него той установява, че болните, лекувани в „Soteria”, имат по-добри цялостни резултати, отколкото тези, които получават обичайното болнично лечение, съчетано с невролептични лекарства. Хората, които не получават никакви медикаменти, се справят особено добре. След като психиатърът показва публично проучванията си за възстановяването на пациенти без лекарства се наблюдават силно изразени ответни реакции на негови колеги. Психиатричното заведение е дотолкова застрашено, че „NIMH” прекратява и неговото, и  финансирането на втория жилищен център за лечение в Сан Хосе.

Доктор Мошер започва разгорещен дебат, когато през 1998 г. публично подава оставката си към Американската психиатрична асоциация ("American Psychiatric Association" - "APA"), която той нарича иронично Американска психофармацевтична асоциация, обвинявайки институцията е "е почти изцяло изкупена от фармацевтичните компании".

Последствията от противопоставянето на психиатъра срещу влиянието на фармацевтичните компании върху медицината и настояването му да се вземат за мерки за подпомагане (немедикаментозно) на състоянието на пациентите не са за пренебрегване. В интервю за седмичния четец в Сан Диего през 2003 г. той каза: "Аз съм напълно маргинализиран от средите на американската психиатрия. Никога не съм канен на професионални презентации в САЩ".

В своята психиатрична практика д-р Мошер участва като експерт-свидетел на ищците в две съдебни дела, свързани с принудителното лечение на психиатрично болни пациенти (през 1978 и 1983 година).

Доктор Мошер е професор по психиатрия, ръководещ програми за психично здраве на източните и западните брегове на САЩ. Той също така ръководи своя консултантска компания – „Soteria Associates”, за да осигури и подобри психичното здраве на американците, научни изследвания и съдебни консултации. Той публикува повече от 100 статии и рецензии, редактира или съавторва на няколко книги, включително "Community Mental Health: A Practical Guide" от 1994 г. Една съавторска книга за "Сотерия" е публикувана постепенно. Лорен Мошер е член на Съвета на директорите на Алианса за защита на човешките науки до смъртта си, на 10 юли 2004 г.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://ahrp.org/loren-mosher-md/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияЛайфстайлПсихологияНовиниСнимкиХранене при...ЛюбопитноСоциални грижиЛеченияАнкетиБотаникаНормативни актовеСпециалистиНаправления в медицинатаЗаведения