Начало История на медицината Доктор Луис Тейлър Елисън и кариерата й в областта на кардиологията

Доктор Луис Тейлър Елисън и кариерата й в областта на кардиологията

От 1950г.

Доктор Луис Тейлър Елисън и кариерата й в областта на кардиологията  - изображение

"Доколкото си спомням, винаги съм искала да стана лекар. Майка ми винаги се радваше да разкаже историята, когато като дете са ме питали каква искам да стана като порасна, а вместо обичайните отговори (актриса, певица, учителка, медицинска сестра и т.н.), аз категорично съм заявявала: "Лекар!" По това време съм била на предучилищна възраст и така и не промених отговора си. Ако трябва да направя ретроспекция - това мое желание вероятно е резултат от „опита” ми в дрогерията на моя дядо, разположена на "главната улица" в центъра на малко градче в щата Джорджия. Вторият етаж от сградата бяха заети от кабинетите на тримата местни лекари. Дядо ми беше фармацевт и определено беше част от медицинския екип в града. Всеки го наричаше "Док" и много пъти неговите съвети бяха търсени, много преди да лекарската консултация да стане наложителна. Той с готовност даваше полезни съвети. Задната част от аптеката често пъти играеше ролята на спешен приемен кабинет, тъй като най-близката болница беше на около 30 мили.

Освен това, аптеката служеше и като място за срещи между хората от общността, които отделяха по 30-тина минутки за кафе и разговор в ранните сутрини - и много повече време в дъждовните дни, когато и фермерите се присъединяваха към оживените разговори. Темите бяха най-разнообразни - от бизнес, до политика, религия, вицове и обикновени клюки.

Дядо ми ми позволяваше да седя на висок стол до него, докато изпълняваше рецептите, отговаряше на клиентите, разговаряше с лекарите и т.н. От тази позиция можех да слушам с голям интерес разговорите на групата, събрана около масите на аптеката, макар че съм сигурна, че дядо ми така и не забеляза тази моя наблюдателност. Тази среда често пъти ми предлагаше доста образователни преживявания.

Понякога прекарвах нощите в дома на баба и дядо. Телефонът, разположен в коридора, често звънеше през нощта. Чувах как дядо ми да казва: "Ще се видим веднага в аптеката". Никога не е имало колебание от негова страна, не е задавал въпроси за таксите, той просто тръгваше - без значение колко е часа. Връщайки се в леглото винаги си помислях колко чудесно е усещането да можеш винаги да разчиташ на нечия помощ.

Да, знаех, че трябва да бъда лекар и никога не съм обмисляла друг ракурс, в който би могъл да поеме животът ми. За съжаление дядо ми почина от инсулт на шейсет години, когато бях първокурсничка в колежа и макар че му казах, че съм студентка, не съм сигурна, че той някога е смятал, че аз (момиче) наистина ще стана лекар. Знам обаче, че щеше да се гордее с мен” – това са думите, които казва за себе си американската кардиоложка д-р Луис Тейлър Елисън.

Заедно със съпруга си д-р Робърт Г. Елисън, д-р Луис Тейлър Елисън създава Медицинския колеж към първата кардиопулмонална лаборатория в щата Джорджия през 1956 г. и става първият директор на институцията. Тя посвещава половин век в служба на медицинското образование в Медицинския колеж в щата Джорднжия - нейната алма матер. Кардиоложката е майка на петима синове, трима от които също са лекари.

Факти за биографията на лекарката

Луис Тейлър е родена през 1923 г. във Форт Вали, щата Джорджия. Тя завършва Атинската гимназия в щата Джорджия. През 1943 година тя завършва бакалавърската си степен по химия и зоология в Университета на Джорджия. Заема се с премедицинската си подготовка в медицинския колеж „Medical college of George” през 1943 г., но е принудена да прекъсне през 1945 г., тъй като заболява от белодробна туберкулоза. Болестта я принуждава да забави тригодишното си обучение (от 1945 до 1949 г.). Но след възстановяването си, тя се завръща и защитава магистърската си степен през 1950 г.
Доктор Елисън завършва четири годишното си следдипломно обучение в областта на кардиопулмоналната физиология (от 1951 до 1954 г.). След това, в условията на медицинския колеж в Джорджия, лекарката се посвещава на клинични експерименти в областта на предоперативните и постперативните изследвания, на хирургичните манипулации на сърце при отворен гръден кош, на изследванията, касаещи алвеоларните сърфактанти, на сърдечносъдовата белодробна физиология.
В продължение на повече от петдесет години д-р Елисън е член на факултета и е сред най-ентусиазираните изследователи в Медицинския колеж в Джорджия. Тя продължава научната си работа заедно със съпруга си д-р Р. Елисън. Лекарите създават Кардиопулмоналната лаборатория към медицинския колеж в Джорджия през 1956 г., а  тя става първият директор на институцията. В Кардиопулмонарната лаборатория са проведени първите сърдечни катетеризации. Доктор Елисън става и първата жена президент на обществото „Georgia Thoracic Society”. Тя е и първата лекарка, която работи като президент на асоциацията на медицинските училища към медицинския колеж в Джорджия („Medical College of Georgia School of Medicine Alumni Association”). Доктор Елинсън оглавява същата позиция и във Факултетния сенат на медицинското училище.

Освен че работи на ръководни позиции в множество съвети и комитети, кардиоложката заслужено получава наградата „MCG's Woman of Excellence Award in Health” през 1993 г., както и приз за цялостни постижения за развитието на „School of Medicine” през 1996 г. Доктор Елисън е носителка на годишната награда на борда на директорите на асоциация „Georgia Lung Association” през 1998 г.

Към днешна дата, след повече от половин век медицинска практика, д-р Елисън дава препоръка на другите жени, които искат да следват стъпките й: "Жените трябва да си поставят своите цели, да преследват амбициите си, без да подценяват способността си да стигнат до най-високо ниво в избраната област, да вярват в себе си и да бъдат твърди в стремежа към върха във всички етапи от живота."

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_100.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниИсторияНаправления в медицинатаСпециалистиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияЛюбопитноФизиологияСнимкиИзследванияЗдравни съветиПроизводителиЛеченияКлинични пътеки