Начало История на медицината Доктор Маргарет Хенди – първият педиатър на щата Делауеър

Доктор Маргарет Хенди – първият педиатър на щата Делауеър

От 1916г.

Доктор Маргарет Хенди – първият педиатър на щата Делауеър   - изображение

Доктор Маргарет Хенди е първата жена в щата Делауеър, която става магистър по медицина, а след това - тя специализира в областта на педиатрията. Освен че спасява живота на много деца, д-р Маргарет Ъруинг Хенди е и ръководител на педиатричното отделение в болницата. Лекарката всячески се старае да работи за подобряването на грижите за недоносените бебета. Нещо повече – педиатърката създава с много ентусиазъм банката за кърма "Mother's Milk Bank", която обслужва местните деца в продължение на четиридесет години. Доктор Хенди, подобно на други специалисти, вярва, че кърмата е оптималната храна и за доносените, и за родените преждевременно деца. Лекарката получава многобройни признания по време на петдесет и две годишната си кариера, посветена на подобряването на здравето на децата. Тя е запомнена е като един от най-уважаваните и обичани лекари на Делауеър. Нека открием защо.

И така, Маргарет Ъруинг Хенди е родена в град Смирна, щата Делауеър, през 1889 г. Тя е дъщеря на бивш държавен представител на щатите и домакинята г-жа Ъруинг Хенди. Тя посещава държавните училища в Нюарк, Делауеър и латинското училище за момичета в Балтимор. След като завършва колежа "Гючър" през 1911 г., Маргарет има намерение да стане учител или лекар. Докато баща й я насърчава да изучава медицина, майка й категорично не одобрява идеята на дъщеря си, която желае да навлезе в професия, доминирана по това време почти изцяло от мъже. Госпожа Хенди настоява Маргарет да бъде хрисима и "любезна дама". Случайно или не, Маргарет временно отлага обучението си. Така след една изключително неудовлетворителна година, прекарана в преподаване в неделно училище, става ясно за всички, че Маргарет Хенди никога няма да бъде щастлива, без да е изградила своя кариера. В свое интервю тя си спомня: "Майка ми беше по-щастлива и от мен, когато влязох в университета "Джон Хопкинс" като студент по медицина".

След като завършва магистърската си степен по медицина от Университетската гимназия "Джон Хопкинс" през 1916 г., д-р Хенди стажува в Женската болница "Philadelphia's Woman's Hospital". Лекарката завършва специализацията си по педиатрия в болницата "Хариет Лейн" в Балтимор. След това д-р Хенди се установява във Вилмингтън. Този й акт й дава статут на първата лекарка и специалистка по педиатрия в щата Делауеър.

Скоро след завръщането си лекарката се съсредоточава в призванието си, дори повече, отколкото може да очаква. Когато епидемията от испански грип почти опустошава американското общество през 1918 г., педиатърката е помолена за съдействие от д-р Робърт Елигуд, който е дългогодишен приятел на семейство Хенди. Маргарет съдейства на д-р Елигуд, помагайки му в медицинските грижи за пациентите, поразени от опасната инфлуенца. Тя не просто помага на колегата си. Доктор Хенди създава нещо като болнична детска стая, където тя практикува като лекар, медицинска сестра, портиер и певец на приспивни песни за болните малчугани. По-късно през същата година лекарката успешно организира детската клиника в болницата в Делауеър, въпреки че ситуацията създава конфликт с някои от нейните колеги.

От 1921 до 1946 г. д-р Хенди служи като началник на педиатричната болница в Делауеър, в която лекарката поема ролята на водещ кръстоносец, който се бори за подобряването на грижите и съоръженията за недоносените бебета. Доктор Хенди често провежда обществени кампании по набирането на кърма за недоносените деца или за малчуганите, чиито майки нямат възможност да ги кърмят. След като педиатърката се среща с един от младшите членове на борда на директорите на болницата (който е в траур от загубата на неизлечимо болното си дете), двамата се обединяват за каузата по учредяването на т.нар. "Mother's Milk Bank". Институцията впоследствие спомага за изхранването на местните деца за следващите четиридесет години.

Доктор Хенди радва и колегите си, и жителите на Делауеър с неуморната си отдаденост към грижите за здравето на децата. Университетът в Делауеър и колежът "Гушер" й присъждат почетната степен на доктор на медицинските науки. Лекарката е носител и на грамотата на Елизабет Блекуел от "Нюйоркската болница", д-р Хенди има и удостоверение за заслуги от "Медицинското общество" на Делауеър. Колежът "Уесли в Доувър" връчва почетния медал "Annie Jump Cannon" на педиатърката. Маргарет Хенди е и дипломат на Американския съвет на педиатрия. През 1953 г. Държавната търговска камара на Делауър й присъжда наградата "Josiah Marvel Cup", която й дава почетния статут на най-изявен и заслужил гражданин на щата Делауеър.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_349.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНаправления в медицинатаСпециалистиНовиниСпортСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеЗаведения