Начало История на медицината Доктор Мария Мерино и кариерата й в областта на патоанатомията в САЩ в края на 20 век

Доктор Мария Мерино и кариерата й в областта на патоанатомията в САЩ в края на 20 век

От 1966г.

Доктор Мария Мерино и кариерата й в областта на патоанатомията в САЩ в края на 20 век - изображение

"Станах лекар, за да помагам на другите, да разбирам по-добре естеството на заболяванията, да ги лекувам и да следвам добрите ролеви модели, с които имах щастието да бъда отгледана" – твърди в свое интервю доктор Мария Мерино.

Мария Дж. Мерино е ръководител на катедра "Хирургична патология" в центъра "Center for Cancer Research", който е част от Националния институт за лечение на раковите заболявания в САЩ. Работата на лекарката в областта на патоанатомията е международно призната.

Мария Марино е родена във Валядолид (Испания) през 1950 г. След известно време семейството й се премества във Венецуела, когато бъдещата лекарка все още е малко дете. Тя завършва бакалавърската си степен в "Merici Academy" в Каракас през 1966 г., а медицинското си образование - в университета "Сеntral University of Venezuela" през 1974 г. Година след дипломирането си д-р Марино се премества в Съединените щати, където завършва специализацията си по патология в болницата "Yale New Haven" в Ню Хейвън, щата Кънектикът. Там лекарката започва и стажа си по патология, който продължава от 1977 до 1978 г. През 1979 г. тя си извоюва стипендия по хирургична патология в болница "Yale New Haven". През същата година д-р Марино се омъжва за Роналд Д. Нюман. След това тя започва да преподава по патология в университетската гимназия "Йейл". Наред с това, тя изпълнява ролята на консултант по хирургична патология в няколко болници в Кънектикът. По-късно д-р Мерино оглавява отделението по гинекологична патология в Университета "Йейл" през 1982 г. През 1895 година лекарката започва работа в Националния институт по раковите заболявания, където става директор на отдела по хирургична патология. През 1987 година тя става директор на хистологичната лаборатория в института.

По време на кариерата си д-р Мерино изследва как различните туморни маркери биха могли да се използват за диагностициране на рака на млечната жлеза, както и на други гинекологични и тироидни онкологични заболявания. Лекарката е член на комитета по патоанатомия "Spain's Hispanicoamerican Congress", на американското дружество на директорите по патоанатомия, на международната академия по патология и на американското дружество на клиничните патолози. Освен това, д-р Мерино е рецензент за няколко медицински издания, автор е на над 250 статии, публикувани в редица престижни медицински списанията. Работата й в областта на патоанатомията е международно призната.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_223.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаИсторияПсихологияПатологияНовиниСпециалистиНормативни актовеФизиологияЛеченияЛайфстайл