Начало История на медицината Доктор Мария Оуен измамницата

Доктор Мария Оуен измамницата

От 1892г.

Доктор Мария Оуен измамницата  - изображение

"Мога да те излекувам! Ако вярваш в мен и в Бог, изпий няколко капки от тази бутилка. Плати ми половин гвинея сега, а след шест седмици, когато вече ще бъдеш различна жена – още половин".

Това казала лекарката на умиращата от рак Джулия Ралф през далечната 1892-ра. Госпожа Ралф била диагностицирана с рак, а докторите й заявили, че нищо не може да се направи и, че шестте й деца трябва да се подготвят не след дълго да се сбогуват с майка си.

Точно в този наистина трагичен момент в живота на семейството се появила 37-годишната Мария Оуен. Без да се замисля много, тя се представила на задругата за "онкологичен специалист", както и за представител на Женската медицинска асоциация. Оуен обяснила на съпруга на болната – Джордж Ралф, че била изпратена в дома им от разтревожен съсед, който искал да направи добро.

"Лекарката" отброила няколко капки от приготвения от нея еликсир и ги дала на пациентката да ги изпие. После постояла до леглото й, поиграла с децата й, взела си парите и напуснала къщата, оставяйки семейство Ралф да живее с нова надежда. Естествено, това бил последният път, когато някой от семейството я видял.

Както можете да се досетите, Женската медицинска асоциация, за която споменала мнимата специалистка, изобщо не съществувала. Що се отнася до всичко-лекуващия-еликсир (най-вече – рак), той се оказал просто микс от оцет и сапун, разтворени в малко вода. А Оуен (някъде се среща и с името Оуенс) била хитра измамница, която използвала отчаянието на хората, за да припечелва пари за прехрана.

Мария "практикувала" в Уест Мидлендс (Уелс) през 80-те и 90-те години на 19-ти век. Въпреки че не разполагала със средства, тя можела да се похвали с впечатляващ външен вид. Била стройна и едра жена, която носела на главата си леко килната на една страна широкопола шапка. Със сигурност не приличала много на медицинско лице, но това не й попречило в продължение на немалко време успешно да се представя за такова.

Нещо повече, Оуен била "професионален" шарлатанин и знаела как се правят нещата. Тя прекарвала часове в скитане из квартала в търсене на болни и умиращи хора, иначе казано – на жертвите си. Тя казвала на пациентите си, че я изпращат техни близки. Също така молела хората (особено тези, които се лекували в болнични заведения) да не разпространяват информация за практиката й, тъй като, както сама обяснявала, предлагала услугите (и еликсира си) твърде евтино и това можело да й създаде проблеми. Понякога, само за разнообразие, дамата се представяла и за медицинска сестра.

Все пак, най-вече заради случая с Джулия Ралф британските власти арестували Мария Оуен и я пратили в затвор в Бирмингам за срок от една година. Когато излязла, госпожа Ралф вече била изгубила битката с болестта. Еликсирът на Оуен пък драматично доказал своите съмнителен произход и ефикасност.

За разлика от много свои "колеги", Мария обаче не успяла да натрупа състояние от практиката си. Основната й цел била да събира толкова пари, колкото да й стигат, за да да преживява. Всъщност, тя често оставала на улицата, мъжът й бил в затвор, а децата й – в дом за сираци. И въпреки че се намирала най-долу в списъка с "фалшивите лечители", историята й със сигурност предоставя интересен поглед към неморалната търговия с човешко здраве.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://thequackdoctor.com/index.php/the-bogus-lady-doctor/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниСтатистически проучванияИсторияЛайфстайлПсихологияГеографияСнимкиЛюбопитноСпортСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаПатологияФизиологияАнкетиБотаникаЛеченияИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки