Начало История на медицината Доктор Матилда Еванс – първата цветнокожа лекарка в щата Южна Каролина

Доктор Матилда Еванс – първата цветнокожа лекарка в щата Южна Каролина

От 1897г.

Доктор Матилда Еванс – първата цветнокожа лекарка в щата Южна Каролина - изображение

Д-р Mатилда Eванс е първата дипломирана афроамериканска лекарка, която има право да практикува медицина в Южна Каролина. През 1897 г. тя завършва образованието си в "Woman's Medical College of Pennsylvania". Освен, че д-р Еванс е първата афроамериканка, която може да практикува медицина в Южна Каролина, нейното проучване, изследващо здравето на цветнокожите малчугани, постепенно се превръща в основа, довела до създаването на специална програма, прилагаща се в училищата на американския щат. Лекарката основава и асоциацията "Columbia Clinic Association", чрез която семействата могат да ползват здравни услуги и да подобряват здравното си образование. Доктор Еванс се старае да удължи времетраенето на програмата си, създавайки асоциацията "Negro Health Association of South Carolina", за да бъдат образовани семействата в цялата страна и да научат повече за полезните здравни процедури.

Факти за биографията на доктор Еванс

Матилда Арабела Евънс е родена през 1872 г. в семейството на Андерсън и Хариет Евънс от Айкен, Южна Каролина. Момичето се обучава в местното училище "Schofield Industrial School". Насърчавана от Марта Скофийлд (основателката на учебното заведение), Матилда Евънс се записва в колежа "Oberlin College" в Охайо. Девойката разчита на стипендия за обучението си за период от почти четири години, но напуска колежа, малко преди да се дипломира през 1891 г. Младата жена решава, че иска да бъде лекарка.

След като известно време преподава в института "Haines Institute" в Аугуста (Джорджия) и в училище "Schofield Industrial School", д-р Евънс се записва да учи в "Woman's Medical College of Pennsylvania" през 1893 г. Лекарката защитава докторантура през 1897 г. и се завръща в Колумбия, Южна Каролина, където започва своята успешна медицинска практика. Като първа афроамериканка, имаща разрешение да практикува в Южна Каролина, лекарката третира както бели, така и цветнокожи пациенти, а работата й се радва на голямо признание. Доктор Еванс проявява интерес към акушерството, гинекологията и хирургията. Тя се грижи за пациентите дори в дома си, докато не е отворена болница "Taylor Lane Hospital" (първото лечебно заведение в Колумбия за чернокожи пациенти) през 1901 г.

Евънс ръководи своя собствена ферма. Освен това, лекарката основава седмичния медицински вестник "The Negro Health Journal", разпространяван в Южна Каролина и създава програма от образователни дейности за непривилегировани момчета. Доктор Евънс е избрана за президент на "Palmetto State Medical Society" и за вицепрезидент на "National Medical Association", а през Първата световна война е назначена в доброволческата организация "Volunteer Medical Service Corps".

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_107.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСпециалистиОрганизацииНовиниСнимкиАлтернативна медицинаКлинични пътекиЗаведенияНормативни актовеЛюбопитноЗдравни съветиАнатомияМедицински изследванияНаправления в медицинатаЛайфстайлСтатистически проучванияСоциални грижиВидеоТестовеГеографияАнкети