Начало История на медицината Доктор Мери Уокър – първият военен хирург, носител на медал на честта през 19 век

Доктор Мери Уокър – първият военен хирург, носител на медал на честта през 19 век

От 1855г.

Доктор Мери Уокър – първият военен хирург, носител на медал на честта през 19 век - изображение

Д-р Мери Уокър е ярка защитничка на правата на жените. Тя е и първата носителка в САЩ на медала на честта, присъден й от американския конгрес. В период, когато е на лице объркване по въпроса кои трябва да бъдат личностите, които следва да получават наградата, медалът на лекарката бива отнет, точно две години преди смъртта й. Въпреки всичко, д-р Уокър не спира да бъде горда със службата и приноса си в борбата за повече права на американките. През 1977 г. наградата й бива върната.

Факти за биографията на лекарката

Мери Уокър е родена в Осуего, Ню Йорк през 1832 г. Тя е петата дъщеря на Алва и Веста Уиткомб Уокър. Всички деца в тяхното семейство са насърчавани да продължат обучението си. Мери Уокър се записва в Медицинския колеж в Сиракуза в края на тийнейджърските си години. Завършва като доктор на медицинските науки през 1855 г.

Д-р Уокър по-късно открива частната си практика и се омъжва за д-р Албърт Милър. Семейството му се премества в Рим, щата Ню Йорк. При избухването на Гражданската война лекарката се мести във Вашингтон, за да се присъедини към усилията на Съюза и да работи като медицинска сестра във временна болница, създадена в столицата. През 1862 г. д-р Уокър заминава във Вирджиния, където оказва медицинска помощ и се грижи за ранените. През 1863 г. тя е назначена за военен хирург в полка на щата Охайо. Фактите, касаещи този период от живота й, не са подкрепени от писмени документи, но през лятото на 1864 г. лекарката става ценен военнопленник. Заменена е за високопоставен войник от противниковата армия. Някои източници предполагат, че лекарката позволява да бъде заловена, за да шпионира армията на Съюза, но има твърде малко доказателства в подкрепа на това твърдение. През септември 1864 г. д-р Уокър е назначена да работи като хирург в 52-ра пехота в Охайо.

През 1865 г. тя получава наградата „Congressional Medal of Honor” ("Конгресен медал на честта") за работата й по време на Гражданската война в САЩ. Тя е първата жена, която получава приза, въпреки че името й бива премахнато от списъка на почетните награди през 1917 г., наред с тези на други отличени. Лекарката отказва да предаде медала и продължава да го носи до края на живота си. През 1977 г. благодарение на усилията на семейството й и преоценката на нейните постижения от Конгреса, роднините на д-р Уокър получават обратно ценния сантимент.

В средата на деветнадесети век, когато американките водят кампания, защитаваща обществената и професионалната роля в жените в обществото, облеклото се превръща в основен проблем в борбата за правата на слабия пол. Феминистките твърдят, че стегнатите корсети и дългите тежки поли са вредни за здравето на жените и ограничават възможните дейности, които те могат да извършват.

Д-р Мери Уокър носи рокля до края на 1870-те, а след това започва да се облича в мъжки дрехи. Тя е арестувана няколко пъти за преобличане като мъж, въпреки че тя твърди, че Конгресът й дава възможност да се облича по този начин.

Въпреки споровете около кариерата и политическите й възгледи, д-р Мери Уокър се гордее с постиженията си на лекар и защитник на правата на жените.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_325.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиСпециалистиНовиниНормативни актовеЛеченияЛюбопитноИнтервютаОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛайфстайлЗдравни съветиНаправления в медицината