Начало История на медицината Доктор Мишел Болат и лекарската й практика в САЩ от края на 20 век

Доктор Мишел Болат и лекарската й практика в САЩ от края на 20 век

От 1992г.

Доктор Мишел Болат и лекарската й практика в САЩ от края на 20 век - изображение

Доктор Мишел Болат е първата латиноамериканка, назначена за заместник-председател на институцията „Department of Family Medicine”, част от „The David Geffen School of Medicine”. Учебното заведение е под опеката на Калифорнийския университет.

В свое известно интервю, лекарката споделя: "Като малко момиче баба ми разказа историята на моята леля Мария, загинала от бъбречна недостатъчност на деветгодишна възраст. По време на хоспитализацията й, продължила трийсет дни (четиринадесет от тях са преминали без посещенията на родителите, братята, сестрите й), момичето било под карантина. След принудителната изолация на Мария, моите баба и дядо можели само да надничат в стаята на умиращото си дете. Болниците през 30-те години не насърчавали посещенията на семейството и съприкосновението със специализираните грижи за болните и умиращите. След смъртта на Мария дядо ми започнал да заеква. Тъгата от смъртта на дъщеря му се увеличавала от самообвиненията на дядо ми, че е неграмотен и беден.

Пораствайки през годините, всеки път, когато рождения ден на леля ми наближеше, молех баба да ми разкаже отново за събитията, довели до смъртта на дъщеря й. Всеки път тя не пропускаше да спомене честността, милостта и искреността на лекаря, който й е казал, че детето й ще умре. Тя разказваше и за състраданието на медицинската сестра, чийто пациент (и неин по-малък брат) е починал от същата болест, за близката й приятелка акушерка, която храни и наглежда останалите й деца, докато тя е в болницата.

Ако трябва да направя ретроспекция, именно чрез тази история се зароди желанието ми да възприема медицината от гледна точка на общността, семейството, политиката. Днес съм лекар, защото вярвам, че здравеопазването в САЩ почива на солидни основи, които са поставени по правилен начин. Разбрах от много рано, че лекарството не винаги може да излекува човек, но състраданието може да бъде истинско изцеление за душата. Всеки път, когато посещавам умиращ човек, който може би има (или пък няма) семейство или приятел до себе си, ми напомня, че "възможността да си тук и сега" е една извоювана привилегия."

Мишел Ан Болат  се грижи за пациентите си в някои от най-тежките моменти от живота им и обучава своите студенти как да правят същото – да лекуват добре, да не крият състраданието си, да не злоупотребяват с ролята си на довереници.

Доктор Болат е родена в Лос Анджелис, Калифорния през 1958 г. Тя научава още от ранна възраст, че леля й е починала в болница на 9-годишна възраст, отделена от семейството си, без да има право на посетители. Това трагично събитие в историята на семейство Болат кара Мишел да осъзнае каква привилегирована роля имат медиците в живота на своите пациенти. На съвсем млада възраст, обзета от желанието да създаде свое семейство и да започне нова фаза в живота си, тя напуска гимназия, за да стане майка.

На 29-годишна възраст Болат се записва в Калифорнийския държавен университет, където изучава задълбочено биологични науки. След като завършва през 1987 г., бъдещата лекарка започва медицинското си обучение в Калифорнийския университет "Irvine". След като се сдобива с дипломата си през 1992 г., тя завършва специализацията си по обща медицина в медицинския център „Harbour University of California” в Лос Анджелис и е назначена като главен лекар през 1994 г. От 1995 г. до 1996 г. тя работи в отделението на медицинския център, а от 1996 г. до През 1997 г. е директор на семейния здравен център в Уилмингтън. През 1997 г. д-р Болат започва да се развива в областта на здравната политика и администрацията. Така лекарката получава назначение от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Тя става заместник-председател на институцията „Department of Family Medicine”, част от „The David Geffen School of Medicine”. Лекарката е първата латиноамериканка, заемаща тази длъжност.

През 1999 г. д-р Мишел Ан Болат членува в Американската асоциация за обществено здравеопазване и Американската академия на семейните лекари. Тя е изключително уважаван специалист.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_344.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСпециалистиСтатистически проучванияСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияОрганизации