Начало История на медицината Доктор Нанси Джейсо и достиженията й в областта на дерматологията

Доктор Нанси Джейсо и достиженията й в областта на дерматологията

От 1983г.

Доктор Нанси Джейсо и достиженията й в областта на дерматологията - изображение

„Когато бях на около четири години и половина баща ми почина внезапно – пострада от постоперативни усложнения. Мисля, че тази трагедия ми остави огромен отпечатък в много млада възраст ... Станах по-затворена и започнах да се интересувам какви са онези фини фактори, дефиниращи разликата между живота и смъртта. Мисля, че още в първи клас се оказах наистина привлечена и запленена от биологичните науки.

И така, от съвсем крехка възраст, започнах да проявявам интерес към това да помагам на хората, макар че на този етап не познавах никакви медицински специалисти, които да ме напътстват. Тогава все още не бях и съвсем сигурна, дали ще съм в състояние да си върша добре работата" - твърди в свое интервю американската дерматоложка д-р Нанси Джейсо.

Поела ангажимента да помага на пациентите си да променят живота си към по-добро, д-р Джейсо работи всяка събота на доброволни начала в първия (по това време) проект за лазерно премахване на татуировки, който е основан с нейно участие. Макар, че лекарката се отказва доброволно от свободното си време, тя е щастлива, тъй като по този начин тя дава надежда на пациентите си, които желаят да започнат „на чисто”. Доктор Джейсо казва, че се грижи за: "пациентите, които наистина се опитват да променят живота си, а тази промяна понякога е доста трудна. И все пак, те са достатъчно смели, за да пробват да направят живота си различен. Така, че смятам да сторя всичко, което е по силите ми, за да им бъда полезна."

Факти за биографията на лекарката

Родена през 1960 г., д-р Нанси Джейсо е най-малкото от седемте деца, родени в семейство на мексикански емигранти. Нанси губи баща си на 4,5 години, който загива вследствие на постоперативни усложнения. Докато учи в гимназия, тя решава, че иска да стане лекар, въпреки че кариерните консултанти, които посещават гимназиите (в края на учебните години) я обезкуражават, предупреждавайки я, че целта й е твърде висока. Вместо това, те я съветват да учи инженерство. След като завършва гимназиалното си образование Нанси Джейсо е приета да учи в "Станфорд" (в инженерна специалност). Тя все още е заинтересована да бъде лекар и скоро след приемането й тя започва да изучава биология.

"Времето, прекарано в Станфорд се оказа повратна точка за обучението ми" - казва Джейсо... "Този период наистина отвори очите ми, разбрах, че има неща, които мога да постигна, тъй като са по силите ми. Допреди това не смятах, че те са възможни." Тя завършва обучението си през 1983 г.

След това, Джейсо започва да учи в медицинското училище в Харвард. Тя завършва образованието си през 1988 г., дипломирайки се като отличничка. Доктор Джейсо става магистър в областта на общественото здравеопазване, специализира здравна политика и здравен мениджмънт.

Лекарката завършва специализацията си по вътрешна медицина в "Калифорнийския университет" в Лос Анжелис през 1991 г. Малко по-късно тя осъзнава, че има желание да се специализира в по-тясна област, която да включва повече познания по хирургия. Ентусиазмът й бързо угасва и д-р Джейсо се заема със специалността дерматология. Така, през 1994 година, тя става началник на дерматологична клиника, част от здравния консорциум „Kaiser Permanente”.

До 1998 година д-р Джейсо работи на доброволни начала, извършвайки манипулации по премахването на татуировки от телата на млади хора, много от които са бивши членове на банди. Това е бавна, трудна и болезнена манипулация, която в определени случаи, може да изисква до деветкратни повтаряния. В замяна на безплатното премахване на татуировките, пациентите трябва работят за 16 часа в полза на обществото в САЩ. Доктор Джейсо е сред първите лекари-доброволци, участвали в програмата.

В много отношения лекарката от мексикански произход се стреми всячески да подобри здравето и благосъстоянието на хората от латиноамериканските общности в САЩ. Дерматоложката изпълнява ролята на координатор на Конференцията на жените лекари в "Kaiser Permanente".

През 1998 г. Християнската асоциация на младите жени в Лос Анджелис и телевизия "KNBC-TV" отличават д-р Джейсо като една от "Десетте невероятни жени, които градят историята". През 1999 г. тя е избрана за "Лекар на годината" от колегите й в "Kaiser Permanente". Тя получава множество награди за отличните си медицински достижения, както и признание от кмета на Лос Анджелис - Ричард Риордан.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_167.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниСпециалистиЗаведенияАлт. медицинаЗдравни съветиОрганизацииИзследванияЛюбопитноЛеченияНормативни актовеВидеоСнимкиПроизводители