Начало История на медицината Доктор Одри Форбс Манли – първият контраадмирал и военен хирург

Доктор Одри Форбс Манли – първият контраадмирал и военен хирург

От 1959г.

Доктор Одри Форбс Манли – първият контраадмирал и военен хирург - изображение

Доктор Одри Форбс Манли е първият военен хирург, който получава ранга на контраадмирал. Дамата е и първата афроамериканка, назначена за научен ръководител на специализантите в детската болница „Cook County Children's Hospital” в Чикаго. Лекарката е и първият заместник-секретар по въпросите на здравеопазването в Американската държавна здравна служба.

В свое интервю тя казва: „В ранното ми детство имаше две важни събития, които смятам, че предопределиха решението ми да се занимавам с медицина. Баба ми получи инсулт, когато бях на 4 години. В нощта, в която тя си отиде, й казах, че когато я отведем от болницата у дома, ще се грижа за нея, а порасна ли, ще бъда нейна лекарка. Този спомен е изключително ясен и ценен за мен. Исках да се грижа за хората, когато се разболеят като нея.

По-късно, от 7-ми до 9-ти клас към мен беше отправено предизвикателство. Учителят ми по математика и физика – г-н Колдуел твърдеше, че от жените не се очаква да са добри по тези предмети. Реших да му докажа обратното, а той ми призна, че имам талант за точните науки и има много очаквания към мен. Действително – обичах математиката и физиката и си мислех, че най-добрият начин да използвам моите умения в точните науки, е да изучавам медицина”.

Бъдещата доктор Манли получава музикална стипендия, за да учи в колежа „Spelman College” в Атланта. Тя се възползва от възможността да разшири образованието и интересите си, така тя задълбочено и с ентусиазъм се насочва към медицинските науки. През 1988 г. Одри е назначена за хирург и става първата жена от афроамерикански произход, която заема пост в Американската държавна здравна служба. През 1997 г. тя се завръща в „Spelman”, за да се заеме с ръководството на колежа.

Одри Форбс е родена в град Джаксън, Мисисипи през 1934 г. в семейството на Ора Лий Бъкхолтър и Джеси Лий Форбс. Тя израства в Тугало, Мисисипи, а като най-голяма от трите си сестри, Одри започва да носи много отговорности от ранна възраст. По времето, когато е на деветгодишна възраст, тя събира памук с родителите си на местните плантации, за да помага на семейния бюджет.

По-късно семейството на бъдещата лекарка се премества в Чикаго, Илинойс (точно във времето на Втората световна война), където Форбс завършва музикалната паралелка в гимназия „Wendell Phillips”. Тя получава музикална стипендия от организацията „African American school for the betterment of young women”, за да се обучава безплатно в „Spelman College” в Атланта. Там Одри профилира познанията си в областта на биологията, химията и математика.

Форбс завършва с отличие и приема с радост присъдената й стипендия от медицинския колеж „Meharry Medical College” в Нешвил, Тенеси. Тя завършва през 1959 г., а след това стажува и специализира в детската болница в Чикаго, където по-късно оглавява специализантската програма по педиатрия.
През 1970 г. се Одри се омъжва за д-р Алберт Е. Манли - първият цветнокож президент на нейната алма матер – „Spelman College”. Двойката се преместила на юг, а д-р Одри Форбс Манли заема длъжността началник на отдела за медицински услуги в клиниката за семейно планиране „Grady Memorial Hospital” към университета "Emory University" в Атланта, Джорджия.

През 1976 г. д-р Манли заема първия си федерален пост, като капитан в американската служба за обществено здравеопазване. През следващите десет години тя проучва детайлно сърповидноклетъчната анемия и други генетични заболявания, а през 1987 г. защитава магистърска степен по обществено здраве от университета „Джон Хопкинс”. През същата година тя става първата афроамериканка, назначена за главен заместник секретар по въпросите на здравеопазването в Американската служба за обществено здравеопазване.

Като контраадмирал и хирург д-р Манли работи с над 6200 офицери от Корпуса на националната здравна служба, координиращи предоставянето на здравни грижи в необслужваните общности. Като заместник-секретар по здравеопазването, тя контролира работата в центровете за контрол на заболяванията (CDC), Националните здравни институти (NIH) и Администрацията по храните и лекарствата (FDA), работейки с над 45 000 служители и бюджет от около 22 милиона щатски долара.

През 1997 г., след почти четиридесет години в медицината, д-р Манли става първият президент на университета "Спалман", заемайки позицията на покойния си съпруг. Тя е особено горда от успехите на учебното заведение. Доктор Манли се оттегля през 2002 г., въпреки че продължава да участва в многобройни медицински организации.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_211.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиИнтервютаСпециалистиНовиниНормативни актовеЛюбопитноЛеченияЗаведенияКлинични пътекиОрганизацииИзследванияЛайфстайлЗдравни съветиНаправления в медицината