Начало История на медицината Доктор Олга Джонасън и хирургичната й практика от 90-те години на 20 век в САЩ

Доктор Олга Джонасън и хирургичната й практика от 90-те години на 20 век в САЩ

От 1958г.

Доктор Олга Джонасън и хирургичната й практика от 90-те години на 20 век в САЩ - изображение

В някои медицински специалности определено се наблюдава т.нар. „стъклена стена”, който пречи на жените да се издигнат до висшите ръководни позиции. Да, тя е доста трудна за пробиване. От друга страна хирургията е една от най-малко приветстващите лекарките специалности. Въпреки всичко, през 1987 г. д-р Олга Джонасън е назначена за председател на катедрата по хирургия в Медицинския колеж в Охайо, което я прави първата жена в Съединените щати, завеждаща отделение за академична хирургия. Доктор Джонасън е пионер в областта на трансплантационна имунобиология и хистосъвместимостта.

Родом от Илинойс, Олга Джонасън посещава Северозападния университет. След това тя завършва с отличие Университетския колеж по медицина в Илинойс колеж през 1958 г. Завършва специализацията си по хирургия през 1964 г. в отново в този университ. След лекарката се занимава с имунохимия, а за обучението си в тази област лекарката печели стипендия от Института за изследвания „Валтер Рийд”. Другата област, към която тя проявява интерес е трансплантационна имунобиология. Лекарката се обучава в Масачузетската болница, която е част от структурата на Харвардското медицинско училище.

Като член на хирургическия факултет в университетската болница в Илинойс от 1967 до 1987 г., д-р Джонасън развива една от първите клинични трансплантационни услуги в Илинойс и създава лаборатория за тестване на тъканната съвместимост между донор-реципиент. През 1977 г. е тя е назначена за началник, ръководещ оперативните манипулации в болница Кук Каунти. През 1993 г. д-р Джонасън се завръща в Чикаго, за да заеме пост в Американския колеж на хирурзите, където ръководи образователните програми и изследвания в редица области с хирургична насоченост.

Д-р Йонасън е бил член на редакционната колегия на списание „Annals of Surgery” и вестника на Американския колеж по хирургия. Тя е редовен рецензент за списанието на Американската медицинска асоциация и „New England Journal of Medicine”. Тя получава редица отличия и награди и е почетен член на английския Кралски колеж на хирурзите. Лекарката е назначена за научен сътрудник в областта на маркетинга на академичната медицина. Доктор Джонасън е носител на наградата на Американската асоциация на жените-медици „Елизабет Блекуел”. Лекарката членува в много хирургически дружества и е част от борда на директорите на Американския съвет по хирургия и Акредитационния съвет за медицинското образование в САЩ. Тя е широко почитана като преподавател на студентите и специализантите по хирургия.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_174.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиСпециалистиНовиниЛеченияИнтервютаЛюбопитноНормативни актовеЗаведенияКлинични пътекиОрганизацииИзследванияЛайфстайлЗдравни съветиНаправления в медицината