Начало История на медицината Доктор Ребека Коул и лекарската й практика от 19 век в САЩ

Доктор Ребека Коул и лекарската й практика от 19 век в САЩ

От 1863г.

Доктор Ребека Коул и лекарската й практика от 19 век в САЩ  - изображение

През 1867 г. Ребека Дж. Коул става втората афроамериканка, която получава магистърска степен по медицина в Съединените щати (Ребека Кръмплър завършва три години по-рано от връстниците си Женския медицински колеж в Ню Ингланд през 1864 г.). Доктор Коул успява да преодолее расовите и половите бариери пред медицинското образование чрез обучение в женски институции, управлявани от жени, които са част от първото поколение медицински сестри, завършили в средата на века. Доктор Коул завършва Женския медицински колеж в Пенсилвания през 1867 г. под ръководството на Ан Престън - първият декан на учебното заведение. Тя започва да работи в Ню Йоркската гимназия за жени и деца на небезизвестната Елизабет Блекуел, за да придобие повече клиничен опит.

Въпреки че Ребека Коул практикува медицина в продължение на петдесет години, малко категорични данни и документи оцеляват, за да разкажат на съвременните изследователи историята на тази забележителна дама, спасила немалко човешки животи. Коул е родена във Филаделфия, Пенсилвания, където посещава Института за цветнокожи младежи. Бъдещата лекарка завършва през 1863 г. Медицинската й дисертация, съставена в Женския медицински колеж в Пенсилвания е озаглавена "Окото и неговите придатъци".

В автобиографията си д-р Блекуел коментира ценните клинични умения на Ребека Коул: "В допълнение към обичайната работа в отделенията и болничната и диспансерна практика, включващи посещението на бедните пациенти в собствените им домове, ние създадохме и длъжността санитарен посетител. Този пост е заеман от нашите лекари, чийто специален дълг е да дават прости и практични указания на бедните млади майки за грижите за новородените. Нещо повече – тези хора се грижат за опазването на здравето на тези семейства. Един от тези интелигентни млади цветнокожи лекари е д-р Коул. Тя практикува професията си с такт и грижа. Опитът от нейните резултати показва, че създаването на такова отделение би било ценно допълнение към всяка болница".

Доктор Коул продължава да практикува в Южна Каролина, а след това се завръща във Филаделфия. През 1873 г. открива Женския информационен център за предоставяне на медицински и правни услуги на бедни жени и деца. През януари 1899 г. тя е назначена за началник на Асоциацията за облекчаване на бедните цветни жени и деца във Вашингтон. Годишният доклад за първата й година като директор съобщава, че лекарката притежава "всички качества, които са от съществено значение за тази позиция - способност, енергия, опит, такт." Следващ доклад отбелязва, че: "Самата д-р Коул многократно оправда очакванията на приятелите си. С ясна и цялостна представа за цялата си област на действие, тя е изпълни своите планове с целеустремеността и силата, които са присъщи за нейния характер, а веселият й оптимистичен дух и способността й да вижда най-доброто във всяка ситуация създават около нея слънчева атмосфера. Тя допринася за щастието и благосъстоянието на всеки член на голямото ни семейство".

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: www.cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_66.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниИсторияСпециалистиСтатистически проучванияСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияОрганизации