Начало История на медицината Доктор Сара Дай и кариерата й в областта на хирургията

Доктор Сара Дай и кариерата й в областта на хирургията

От 1975г.

Доктор Сара Дай и кариерата й в областта на хирургията - изображение

Реализирайки своята мечта да намали драстично броя на ампутациите, прилагани за третиране на диабетни усложнения, д-р Сара Дай ръководи първата по рода си лаборатория за неинвазивни изследвания на съдовете, която е под опиката на "Индианската здравна служба" – "Indian Health Service".

В свое интервю лекарката твърди: "Аз копнеех да завърша своето колежанско медицинско образование и да подобря живота на пациентите около мен. Имаше много хора, които ми помогнаха и ме насърчиха в детската и гимназиалната ми възраст. По това време моят живот не беше никак лек – семейството ми беше съсипано, а майка ми почина, когато бях на тринайсет ... Първият път, в който си помислих, че искам да бъда лекар, беше в гимназията. Кариерният ми консултант прегледа оценките ми и каза, че е невъзможно. Така че, вместо това, станах радиологичен технолог. Завърших с най-високата оценка сред хората, обучаващи се в моята специалност, а това ми даде силата да преследвам мечтата си да бъда добър лекар."

Факти от биографията на д-р Дай

През 1968 г. Сара Дай се заема със завършването на бакалавърската си степен в "Североизточния държавен университет" на Оклахома. През 1971 г. тя е приета в Медицинското училище в Дартмут в Хановер, Ню Хемпшир. През 1975 г. тя завършва медицинското си образование. Лекарката първоначално не може да реши каква специализация да започне. Поради тази причина тя започва работа като медицински секретар в индианската болница "Кларморе" в Оклахома. По-късно, след стажуване в медицинския хирургичен център "Дартмут-Хичкок" в Ню Хемпшир (през 1983 г.), д-р Дай става един от (общо) шестнадесетте американски хирурзи, практикуващи в САЩ.

Д-р Дай е назначена като хирург в болница "Carl Albert Indian Hospital" в град Ада, щата Оклахома през 1983 г. През следващото десетилетие тя работи в лечебната институция, в която става директор, а по-късно - лекарката оглавява неинвазивната съдова лаборатория "Non-Invasive Vascular Laboratory".

През 1994 г. д-р Дай започва работа на длъжността главен директор на Американската здравна служба в Абърдийн, Южна Дакота. Оттогава тя е и консултант по обща хирургия в болница "Cheyenne River Indian Hospital". През 2003 г. лекарката е назначена за асистент по въпросите на репродуктивната медицина и семейното планиране в университета в Южна Дакота.

Като член на медицинското дружество "Alpha Omega Alpha medical honor society", през 2001 година д-р Дай получава наградата "Friend of Nursing" от Националния съвет на медицинските сестри, който е под опеката на "Indian Health Service".

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_92.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиИсторияСпециалистиНовиниЛеченияИнтервютаЛюбопитноНормативни актовеОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЗдравни съветиЛайфстайлНаправления в медицината