Начало История на медицината Доктор Хаули Крипен – предполагаемият убиец от 1910 г. в Лондон

Доктор Хаули Крипен – предполагаемият убиец от 1910 г. в Лондон

От 1910г.

Доктор Хаули Крипен – предполагаемият убиец от 1910 г. в Лондон - изображение

Благонадежден и с отлично възпитание, Хаули Харви Крипен – със сигурност може да бъде наречен доктор Смърт – все пак малко са хората, запомнени от историята като първия човек, лишен от свобода благодарение на тогавашното най-модерно технологично нововъведение – телеграфа. Смразяващото кръвта на едуардовските англичани престъпление на медика определено ги шокира – той трови съпругата си, нарязва трупа й и го заваря под пода на жилището им.

Крипен е роден в Колдуотър, Мичиган през далечната 1862 г. Завършва медицина и проявява интерес към хомеопатията. Взема решение да се премести в Ню Йорк. Лекарят оставя грижите за невръстния си син на своите родители, тъй като неговата първа съпруга е починала през 1890 г. Половин година след това д-р Крипен завързва познанство с колоритна дама, на име Кора Търнър (псевдонима й сред артистичните среди е Бел Елмор). Тя е точно толкова окрилена от амбицията, колкото може да бъде човек на 19 години. За съжаление запознанството й с медика ще се окаже нейната фатална грешка.

Кора Търнър е удивителна жена – танцува, пее, смее се шумно, изпълнена е с живот. Младата жена има надежда, че евентуалният й брак с д-р Крипен ще й донесе финансовата стабилност, нужна й, за да се посвети на танците и мюзикълите. Разбира се, картинката се променя – инкономическата криза кара съпруга й да стартира рисков хомеопатичен бизнес с разнос на лекарства по пощата. Така през размирната в икономическо отношение 1897 г., лекарят емигрира в Лондон. На Острова отваря свой кабинет. На първо време младата новоомъжена съпруга върши чудеса от храброст (няма да й спестим нищо – забърква се в множество любовни изневери), а три години по-късно тя пристига в Лондон при мъжа си. Кора се вписва идеално в театралните среди на Англия. Двойката живее екстремно – сменя адресите си постоянно, не се задържат на едно място, а краткият им престой на улица "Хилдрон Кресент" 39 (в Камъндтаун) е отлична възможност за Кора да се отдаде на кратка авантюра с техен квартирант. По всичко личи, че д-р Крипен или не знае, или нехае за леконравието на съпругата си.

Може би се касае за втората възможност, тъй като през 1901 г. в кабинета на лекаря работа като секретарка започва англичанката Етел дьо Нев. Бракът на д-р Крипен е в застой, а през 1909 г. – съвсем се разпада. Медикът решава да приключи с жена си (в далеч по-буквален смисъл на думата, отколкото би ни се искало). За целта, той решава да не остави нищо на случайността – говори с колегите си за влошеното здраве на Кора, снабдява се и с 5 грама от веществото хиосцин хидробромид (това е болкоуспокояващ медикамент), купен от емблематичната фармацевтична улица – "Оксфорд Стрийт". Свидетели виждат Кора Крипен за последно в добро здраве на 31.01.1910 г. Немалко семейни приятели са загрижени от нейното отсъствие, но медикът приспива притесненията им, казвайки, че госпожа Крипен урежда семейни дела в САЩ, а по-късно е станала жертва на тежка пневмония. След известно време Етел получава покана да се нанесе в дома на Хаули.

Едва на 30 юни, д-р Крипен е разпитан от Скотланд Ярд относно отсъствието на съпругата си. Изглежда той е по-добрият актьор в семейството, тъй като разказва натъжено на инспектор Уолтър Дрю, че неговата съпруга го е напуснала, а той изпитвал неудобство на разкрие неприятния факт сред съседите си.

След полицейския разпит двойката решава да замине за Антверпен. От там те се качват на борда на „SS Montrose” - презокеански кораб, насочил се към Монреал. Няколко дни по-късно, домът на медика е основно претърсен от полицията. В шахтата за въглища е направено зловещо разкритие – на лице са останки от човешки торс на млада жена. Служителите на реда предполагат, че това е Кора Крипен, но тялото е така осакатено, че констатацията е само предположение. Твърди се, че лекарят премахва гръбначния стълб и ребрата на жертвата и ги изгаря в камината. Органите са разтворени с силна киселина, главата е изхвърлена в местния канал. След находката, логично, е издадена незабавна заповед за арест на предполагаемия убиец.

Междувременно двойката пътува от дни на борда на кораба "Montrose" под сменена самоличност. Медикът ползва името Робинсън, а приятелката му е предрешена като младеж, който се представя за син на господина. За щастие, капитанът на плавателния съд – Хари Кендъл, отрано е предупреден за ситуацията и за възможността на кораба му да пътуват бегълци от закона. Морякът изпраща съобщение до Англия. Точно тук идва и намесата на последните технологични достижения – на борда се ползва безжична телеграфия (радио). Инспектор Дрю действа бързо и се качва на "SS Lauren tic". Този плавателен съд е далеч по-бърз от лайнера, ползван от лекаря. Така полицяат стига с ден по-рано в Монреал. Веднага след акостирането на "Montrose" инспектор Дрю се качва на борда, арестува Крипен и Етел и се връща обратно на Острова с тях.

Следва съдебно дело, а лекарят твърди, че не е виновен. Той се опитва да защити Етел, забранявайки й да свидетелства в негова защита. Обвинението на съда констатира, че д-р Крипен първо се опитва да отрови съпругата си, а след това я застрелва в главата. Съдът намира медика да виновен за убийството. Наложено му е смъртно наказание. Обесен е на 23-ти ноември. Неговата приятелка е обявена за невинна по обвинението за съучастие в убийството.

През 2007 г. съдебният следовател Дейвид Форан поставя под съмнение влязлата в сила присъда. Той твърди, че доказателствата, в лицето на митохондриалната ДНК демонстрират, че тялото, открито в дома на семейство Крипен, не е на Кора, а на някой друг. Така, на лице е още една неизвестна глава в тъмната история на престъпленията.   

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: Симон Себаг Монтефиоре, "Злодеите - най-жестоките мъже и жени в човешката история"

Снимка: www.News Shopper.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Природни катаклизмиЛайфстайлИсторияПсихологияНовиниСнимкиАлт. медицинаАнкетиСпециалистиВидеоЛюбопитноОрганизацииБотаникаПроизводителиЗаведенияНаправления в медицинатаЛечения