Начало История на медицината Доктор Хелън Гейл и приносът й за подобряването на общественото здраве в САЩ

Доктор Хелън Гейл и приносът й за подобряването на общественото здраве в САЩ

От 1955г.

Доктор Хелън Гейл и приносът й за подобряването на общественото здраве в САЩ - изображение

"Доктор Хелън Гейл е пример за добър професионалист в областта на общественото здраве" – това твърди през 1999 година д-р Дейвид Сатчър, който е директор на "Centers for Disease Control and Prevention" в САЩ. "... тя допринася значително за развитието на международните и националните проучвания, касаещи контрола и превенцията на ХИВ, СПИН и други инфекциозни заболявания". Това са приветствените думи към д-р Хелън Гейл, които са й казани в момента, когато полага клетвата си като асистент по обща хирургия и контраадмирал в "Commissioned Corps of the U.S. Public Health Service".

Хелън Гейл е родена през 1955 г. в семейството на Яков Гейл (собственик на малък бизнес) и съпругата му Мариета Гейл (социален работник), живеещи в Бъфало, Ню Йорк. Тя посещава "Barnard College" в Ню Йорк и завършва образованието си с отличие.

През 1981 г. тя завършва едновременно магистърската си степен от университета "University of Pennsylvania School of Medicine" и взема лекарската си диплома от университета "Johns Hopkins University School of Hygiene and Public Health". Тя започва стаж и специализация по педиатрия в болница "Children's Hospital National Medical Center" във Вашингтон, окръг Колумбия.

През 1984 г. д-р Гейл започва кариерата си в центъра за контрол на заболяванията. Там лекарката се занимава с обучението на служителите, работещи в сферата на общественото здраве и провежда изследвания, касаещи недохранването, ниското тегло при раждане и слабия растеж сред децата в САЩ и Африка. Тя се присъединява към специализантска програма по превантивна медицина през 1985 г., а в качеството си на епидемиолог по програмата на центъра за контрол на заболяванията "International Health Program Office" д-р Гейл участва в разработването на оценъчни методи за борбата с диариите сред децата в африканските държави. До 1987 г. тя работи като епидемиолог по програма на центъра, занимаваща се с третирането на СПИН. Освен това, лекарката координира, консултира и ръководи отдела за "HIV/AIDS Division for the U.S. Agency for International Development (USAID)". Доктор Гейл е и консултант по здравните въпроси по програмата на Световната здравна организация и ООН за борба с ХИВ/СПИН.

От 1987 г., когато д-р Гейл приключва специализацията си по превантивна медицина в Центъра за контрол на заболяванията. След този момент тя посвещава кариерата си на утвърждаването на научните, управленските и политическите аспекти в ръководството на изследванията, контрола и профилактиката, свързани с ХИВ/СПИН, както и други полово предавани болести и туберкулоза.

От 1995 г. до 2001 г. д-р Гейл работи като директор на центъра "National Center for HIV, STD, and TB Prevention (NCHSTP)". В тази институция тя си сътрудничи със служителите от национално и международно ниво, за да се подобри действието на интегрираните мултидисциплинарни програми, пречещи на разпространението на социалнозначимото заболяване. По времето, когато д-р Гейл работи за "NCHSTP", организацията разширява дейностите си по превенцията на ХИВ, особено сред малцинствените общности. Доктор Гейл помага за стартирането на нова глобална инициатива за борба с ХИВ/СПИН, освен това, лекарката полага усилия и за елиминирането на сифилиса и туберкулозата като заболявания.

През 2001 година д-р Гейл става директор на програма, финансирана от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс  ("Bill and Melinda Gates Foundation's HIV/AIDS and Tuberculosis program"). Тя носи отговорност за научните изследвания, политиката, обществената осведоменост, както и въпросите по програмата за ХИВ / СПИН, други полово предавани болести и туберкулоза в по-бедните страни.

Д-р Гейл е удостоена с множество награди (сред тях са престижната "Columbia University's Barnard College Women of Achievement Award" през 2001 година и "Woman of the Year Award" през 1999 година). Лекарката е автор и редактор на немалко книги и статии за престижни медицински списания (много от тях са фокусирани върху изкореняването на ХИВ/СПИН сред жените, децата и юношите в развиващите се страни). Доктор Гейл е член на множество медицински организации, на съвета за външни отношения и на Американската асоциация за научен напредък.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

cfmedicine.nlm.nih.gov

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниТестовеАлт. медицинаИнтервютаЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеЗдравни проблемиЛеченияИзследванияБотаникаМикробиологияИсторияВидеоОрганизацииСоциални грижи