Начало История на медицината Дороти Рийд Менденхол и ролята й за развитието на педиатрията отвъд Океана

Дороти Рийд Менденхол и ролята й за развитието на педиатрията отвъд Океана

От 1874г.

Дороти Рийд Менденхол и ролята й за развитието на педиатрията отвъд Океана  - изображение

Дороти Рийд Менденхол била родена в Кълъмбъс, Охайо, през 1874г. Баща й починал, когато момичето било само на шест години, но семейството било финансово обезпечено заради разработения от главата на семейството успешен бизнес с производството на обувки. За съжаление, паричният ресурс на задругата не бил безкраен. В резултат на финансовите проблеми и въпреки съпротивата на близките й, Дороти решила да се насочи към лекарската професия. През 1895-та, след като завършила колежа "Смит ", Рийд изучавала химия и физика в Масачузетския технически институт. Година по-късно дамата била приета в медицинското училище на прочутия университет "Джонс Хопкинс".

Обучението й в образователната институция не било от най-леките, но със сигурност било продуктивно. И въпреки че често се сблъсквала с недоверие от колегите си мъже, в "Джонс Хопкинс" тя успяла да реализира серия от впечатляващи постижения. Трудейки се неуморно в лабораториите на университета, Менденхол се "натъкнала" на специфични клетки, които се оказали основен белег за болестта на Ходжкин. Впоследствие те заслужено били наречени клетки на Рийд-Щернберг (Reed—Sternberg), на нея и на името на Карл Щернберг – австрийския патолог, партнирал й в проучванията. След дипломирането си през 1903-та, американката се преместила в Ню Йорк и започнала стаж по педиатрия в детското лечебно заведение "Babies Hospital". В Града на голямата ябълка тя се запознала с Чарлз Менденхол, за когото се омъжила през 1906-та. Двамата се установили в Медисън, Уисконсин, тъй като мъжът й бил професор по физика в Уисконсинския университет. През следващите няколко години лекарката поставила на първо място семейството пред кариерата и, след като загубила първото си дете по време на раждането, успяла да създаде още три. Дороти Рийд се върнала към работата постепенно, изнасяйки лекции в публичното пространство върху различни здравни проблеми и, едновременно с това, тя пишела в различни здравни издания.

През 1917-та семейството се преместило във Вашингтон, където доктор Рийд приела работна оферта в Бюрото по детско здраве, където се трудила до края на кариерата си, инициирайки голям брой проучвания, свързани със здравословните нарушения при най-малките. През 1926-та специалистката разследвала нивата на смъртност при новородените и майките в Германия, сравнявайки ги със статистика от американската действителност. Три години по-късно резултатите от проучването били публикувани, а заключението било, че високата смъртност отвъд Океана се дължала на ненужни медицински интервенции. Въпреки натиска отстрана на колегите си мъже, които нямали време за въпросите на колежката си, доктор Менденхол продължила да работи неуморнo и да разкрива тайните на медицината.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_221.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНаправления в медицинатаНовиниСпециалистиСоциални грижиЗдравни съветиСпортОрганизацииЗаведенияНормативни актовеАлт. медицина