Начало История на медицината Древна сибирска принцеса се е лекувала от рак на гърдата с марихуана

Древна сибирска принцеса се е лекувала от рак на гърдата с марихуана

От -500г.

Древна сибирска принцеса се е лекувала от рак на гърдата с марихуана - изображение

Сибирската ледена девойка, известна още като Принцесата на Укок и Алтайската принцеса на Очи-Бала, е мумия на 2 500 години, открита през 1993 г. в надгробна могила на културата Пазърък в република Алтай, Русия. Намирането й се смята за едно от най-значимите руски археологически открития на XX в.

Научните изследвания разкриват, че младата жена е страдала от рак на гърдата и е имала няколко други съпътстващи заболявания. Според учените това може да обясни торбичката с канабис, намерена край тялото й, който може да е използвала за облекчаване на симптомите на болестта.

Принцесата е положена в подземна гробна камера върху платото Укок, близо до границата с Китай в автономна република Алтай. Платото е част от евразийските степи и се характеризира със суров и сух климат. Една от най-забележителните черти на Ледената девойка са нейните татуировки. Върху двете ръце, раменете и обратната страна на дланите й, въпреки че лявата й ръка не е добре запазена, са изобразени митични създания, елен с рога и клюн на лешояд, както и други митични сблъсъци между лешояди и копитни животни.

Татуировки на сибирска мумия
Част от татуировките на сибирската ледена принцеса

В гробната камера, освен саркофага са намерени шест коня с богата амуниция и двама воини, което сочи, че жената произхожда от благороден клан. Смята се, че алтайската принцеса и двамата воини са представители на културата Пазърък – номадски народ, описан през V в. от гръцкия историк Херодот. 

От откриването на мумията насам тя се изследва в музея на Новосибирския институт по археология и етнография. Учените й правят лицева реконструкция, ДНК тестове и други изследвания, с които според местните хора те обезпокояват духа на мъртвата и не й позволяват да почива в мир.

Ядреномагнитният резонанс, направен от изследователите Андрей Летягин и Андрей Савелов разкрива, че „принцесата“ е имала първичен тумор в дясната гърда и десните аксиални лимфни възли с метастази. Не е ясно дали ракът е довел до смъртта й, тъй като в тялото й са открити доказателства за други заболявания като остеомиелит – инфекция на костите и костния мозък, и значителни наранявания, включително фрактури на черепа, които може да са причинени вследствие на падане от кон. Но едно е сигурно – хилавата Ледена девойка е понасяла големи болки.

Лицева реконструкция на сибирската принцеса
Лицева реконструкция на сибирската ледена принцеса

Професор Наталия Полосмак, която е откривателката на гробното съоръжение, казва, че младата жена вероятно е използвала аналгетици. Тъй като в гробната камера е намерена и торбичка с канабис, д-р Поломак изказва предположението, че марихуаната е била необходима за облекчаване на болките на девойката. 

Употребата на марихуаната за медицински цели може да се проследи много назад в човешката история. Доказателствата за вдишването на дима от билката датират от третото хилядолетие пр. н. е. – овъглени семена от канабис са открити в ритуален мангал в древен некропол в днешна Румъния.

Писмените сведения за употребата на марихуаната в древната египетска медицина датират от 1 500 г. пр. н.е. и са описани в известния папирус Еберс, като следи от нея се откриват при много мумии.

Въпреки че канабисът се употребява за различни цели, включително като психотропно вещество, той също така се използва като болкоуспокояващо средство. Най-древните писмени свидетелства за медицинската му употреба ни връщат назад в миналото до 2 737 г. пр. н. е. и лечението на император Шън Нън.

Съвременните учени едва сега започват да настигат своите древни предшественици в преоткриването на чудодейните лечебни и болкоуспокояващи качества на канабиса. Според предварителни изследвания марихуаната може да унищожава ракови клетки и облекчава болката и симптомите, съпътстващи заболяването. Всичко ново е добре забравено старо…

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/did-ancient-siberian-princess-use-cannabis-cope-breast-cancer-002207 

снимки: pinterest.com; siberiantimes.com; ancient-origins.net

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияНовиниСпортХрани и ястияСнимкиБотаникаЗдравни съветиВидеоПатологияЗдравни проблемиИзследвания