Начало История на медицината Древни гинекологични инструменти

Древни гинекологични инструменти

От 1765г.

Древни гинекологични инструменти - изображение

Много от древните гинекологични инструменти приличат на уреди за изтезания, но именно тези медицински пособия били сред основните причини за намаляване на процента на смъртността по време на раждане.

Първите сведения за методите на лечение на гинекологичните болести и акушерството, които са описани в медицински трудове произхождали от древния Изток. Те били във вид на вавилонски плочи с клинопис и аюрведически текстове и датират от около II-I хилядолетие пр.н.е. Дори и тогава, за подобни операции се използвали доста опростени на вид устройства.

Един от най-често използваните гинекологични инструменти – огледалото служело, за да се прегледа обстойно състоянието на влагалището и шийката на матката. Този метод започнал да се прилага по време на прегледи около I-II век от н.е. За това свидетелстват архиви на римски акушери и хирурзи. Този инструмент с огледало бил наричан диоптър (от гръцки Dioptra, произхожда от diopleuo - виж навсякъде).

Галерията от снимки по-долу демонстрира някои от най-популярните гинекологични инструменти, а първата отразява едни от най-добре познатите медицински инструменти - пинцетите. Те са разработени за пръв път Уилям от Чембърлейн през 1569 година, а по-късно те са усъвършенствани от първородния му син. Въпреки това устройството не се използвало широко в общата медицина.

Много модели форцепси, започнали да се появяват в различни страни по света през XVIII век. В Русия през 1765 година, този инструмент се използвал за първи път от д-р Еразъм, който е бил професор в Медицинския факултет на Московския държавен университет. Сред многобройните форцепси, разработени в Русия, най-известни били стоманените клещи "Харков", разработени от професор Лазаревич. По-късно и в други страни по света започнали да се създават набори от инструменти, използващи се за диагностика на гинекологичните заболявания и процедури. Не всички от тях били перфектни на вид, но, без съмнение тяхното въвеждане в медицинската практика намалило нивото на смъртност по време на раждане.

Снимките показват как са изглеждали някои от изброените гинекологични иструменти:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/389

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаОткритияСнимкиЗаведенияСпециалистиИсторияЛайфстайлНовиниЛюбопитноНормативни актовеЗдравни съветиХранене при...ИзследванияПсихологияСоциални грижиАлт. медицинаСпортПроизводителиОрганизацииЛеченияКлинични пътекиБотаникаАнатомияГеографияОбразованиеТестовеЛичности