Начало История на медицината Древни египетски ритуали, свързани с раждането и плодовитостта от 1800 година пр. Хр.

Древни египетски ритуали, свързани с раждането и плодовитостта от 1800 година пр. Хр.

От -1800г.

Древни египетски ритуали, свързани с раждането и плодовитостта от 1800 година пр. Хр.  - изображение

Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че много назад във времето раждането се смятало за едно от най-опасните дейности, която една жена може да реализира през живота си/ странно или не, за много съвременни дами то е също толкова плашещо изживяване /; ) Това обяснява защо редица древни цивилизации разполагали с безброй ритуали, заклинания и свещени церемонии за улесняване и овладяване на родилния процес, както и за "оценяване " на плодовитостта на жените. Няма двe менения по въпроса, че някои от тези старинни практики били доста необичайни /и твърде нехуманни/, а, сравнена с тях, модерната гинекология изглежда… почти като магия. В този ред на мисли, в следващите редове ще ви запознаем с няколко египетски ритуали, за щастие – добре "заровени" в миналото, и ще ви оставим сами да прецените тяхната необичайност.

Раждане по египетски

Ако вярваме на информацията, поместена в египетския Кахун папирус (датиран отпреди 1800 г. пр. Хр.), древните египтяни били изключително заинтересувани от детеродната способност на дамите. Можете сами да се досетите, че за проверка на плодовитостта се прилагали редица тестове, някои от които – откровено жестоки и нямащи нищо общо с медицината. Един от тях, например, включвал удрянето на жената по устните /в конкретна област от тях/. Липсата на болка от нанесения удар бил "сигурен белег", че жената не е способна да създаде поколение. Още по-драматична и неприятна била процедурата, при която представителките на нежния пол били принуждавани да седят върху купчина от мръсотия /боклуци, накиснати в стара бира и вероятно - в комбинация с плодове и фурми/. Смятало се, че ако не издържи и повърне, в бъдеще жената ще има наследници. Надарените с издръжлив стомах (и по-малко гнусливите) директно… били определяни като неплодовити.

Що се отнася до самото раждане, находчивите египтяни можели да се похвалят с голям брой ритуали. Един от тях представлявал поставянето на специален амулет върху челото на бъдещата майка и произнасянето на магически заклинания. И ако въпросната процедура ви звучи сравнително приемлива, нека ви запознаем с един доста по-неприемлив вариант за предизвикване появата на новия живот. Конкретната процедура била описана в медицинския текст Еберс папирус (датиран приблизително около 1550 г. пр. Хр.). В документа се споменава, че, за да започне родилният процес, във вагината на жената може да се постави тампон от коноп, напоен в мед, или такъв от шепа смляна царевица. Можем само да гадаем как са се чувствали майките, а и бебетата, раждани по този начин.

В заключение можем да направим извод, че древноегипетските церемонни за раждане определено били крайни и странни, с трудно доказуема ефикасност.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.bustle.com/articles/124640-6-bizarre-childbirth-myths-from-ancient-history

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниИсторияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиХранене при...Социални грижиИзследванияАлт. медицинаПсихологияОрганизацииСпортПроизводителиКлинични пътекиЛеченияЗаведенияСпециалистиБотаника